Estate Planning Expert
 

ACTUEEL
23-04-2024 - HR 5 april 2024, ECLI:NL:HR:2024:518HR:2023:733
19-04-2024 - Gehuwd in gemeenschap van goederen (WPNR 2024/7455)

De Huwelijksvermogensverordening: welke staat heeft rechtsmacht bij geschillen inzake het huwelijksvermogensrecht? (Estate Planner Digitaal 2018/1)

LinkedIn
15-02-2018 | Categorie: Literatuur

Mr. B.F.P. Lhoëst

Op 29 januari 2019 wordt de Huwelijksvermogensverordening (hierna HuwVo) van kracht in achttien lidstaten van de Europese Unie, waaronder Nederland. De HuwVo is in deze lidstaten in al haar onderdelen verbindend en rechtstreeks toepasselijk. De HuwVo is van toepassing op huwelijksvermogensstelsels met grensoverschrijdende aspecten. Onder de noemer van huwelijksvermogensstelsel valt in de HuwVo het geheel van regels betreffende de vermogensrechtelijke betrekkingen die ten gevolge van het huwelijk en na beëindiging daarvan, tussen echtgenoten onderling en tussen de echtgenoten en derden bestaan (art. 3 lid 1 onder a HuwVo). De HuwVo bestrijkt niet alleen het dagelijkse beheer van het huwelijksvermogen, maar ook de vereffening van het vermogen ingeval van echtscheiding, of bij overlijden van een van de echtgenoten.
De inwerkingtreding van de HuwVo impliceert een ingrijpende wijziging van de Nederlandse regels van internationaal privaatrecht, die bepalen welke rechter zich mag uitlaten over huwelijksvermogensstelsels (internationale bevoegdheid), welk huwelijksvermogensrecht van toepassing is, en of een buitenlandse rechterlijke beslissing in Nederland wordt erkend en ten uitvoer kan worden gelegd (erkenning en executie). Gelet op de al verschenen literatuur over de verwijzingsregels met betrekking tot het toepasselijke recht (zie bijvoorbeeld Estate Planner Digitaal 2016/14), beperkt de auteur zich daarom in dit artikel tot de verwijzingsregels omtrent de internationale bevoegdheid. Zij gaat in op de temporele werking en de internationale bevoegdheid, en verduidelijkt de regels aan de hand van voorbeelden.

Het online vakblad Estate Planner Digitaal verschijnt zes maal per jaar en bevat artikelen over actuele onderwerpen op het gebied van estate planning.

Naar literatuur overzicht


Naar boven

Wilt u beter adviseren over estate planning?
Meld u dan vandaag nog aan voor de meerdaagse opleiding Estate Planning Specialist

Uitgebreide Modellen Levenstestamenten
Completer dan ieder ander model, inclusief toelichting voor de levenstestateur

Kent u onze Estate Planning Tools al?
De meest geavanceerde reken- en datatoepassingen op de Nederlandse markt

Gebruiksvriendelijke Modellen Testamenten
Altijd up-to-date en inclusief een uitgebreide en heldere toelichting voor de testateur

Uniek in de markt: Aangifte Erfbelasting
Om op snelle, efficiënte en veilige wijze digitaal aangifte erfbelasting te kunnen doen

Twitter Linkedin