Estate Planning Expert
Menu

ACTUEEL
17-11-2015 - Uitnodiging bijeenkomst op dinsdag 19 januari 2016 te Tiel
16-11-2015 - Fiscale aandachtspunten bij de Europese Erfrechtverordening (WPNR 2015/7083)

Renteoptimalisatie


Als bij het overlijden van de eerststervende ouder de wettelijke verdeling van toepassing is, zijn de afspraken die de erfgenamen over de rente maken van groot belang. De fiscale waarde van de onderbedelingsvordering van de kinderen neemt namelijk toe naarmate de rente hoger wordt. Dat heeft als voordeel dat bij het overlijden van de langstlevende ouder een groter deel van diens nalatenschap opgaat aan de betaling van schulden aan de kinderen. Er hoeft daardoor minder erfbelasting te worden betaald, terwijl de rente door de kinderen belastingvrij kan worden ontvangen. Daar staat tegenover dat bij het overlijden van de eerststervende ouder veelal meer erfbelasting verschuldigd zal zijn naargelang de rente hoger wordt. Het is derhalve noodzakelijk dat adviseurs die erfgenamen terzijde staan bij het opstellen van een aangifte erfbelasting – (kandidaat-)notarissen, belastingadviseurs, accountants en financieel planners – de fiscale gevolgen van diverse rentepercentages nauwgezet doorrekenen. Renteoptimalisatie is het perfecte hulpmiddel hierbij. Met dit handige online rekenprogramma kunnen de drie meest relevante rentevarianten namelijk in één oogopslag worden vergeleken:

  1. Rente = 0% (volledig fictief vruchtgebruik).
  2. Rente = 6% samengesteld (maximale rente, dus géén fictief vruchtgebruik).
  3. Rente = ‘optimaal’ (rentepercentage dat ervoor zorgt dat de vrijstellingen van de langstlevende ouder en kinderen optimaal worden benut).

Het online rekenprogramma Renteoptimalisatie is erg eenvoudig in gebruik. Na het invullen van een korte vragenlijst genereert u met één druk op de knop een document op maat, waarin een uitgebreid overzicht en een staafdiagram zijn opgenomen. Het document wordt aangeboden in PDF en is direct klaar voor gebruik. U hoeft het enkel nog op uw eigen kantoorpapier af te drukken.

Klik hier voor een voorbeelddocument.

Prijs
Eén licentie voor de toepassing Renteoptimalisatie kost € 282,00 excl. btw per jaar en geeft recht op (maximaal) vijf installaties.

Informatie
Voor meer informatie over Renteoptimalisatie kunt u contact opnemen met mr. Pascal Baard:
Tel: 026-3708699
E-mail: pbaard@estateplanningexpert.nl
 

Offerte aanvragen


Naar boven

Wilt u beter adviseren over estate planning?
Meld u dan vandaag nog aan voor de zesdaagse opleiding Estate Planning Specialist

Gebruikersvriendelijke Testamentmodellen
Nu inclusief een uitgebreide en heldere toelichting voor de testateur

Testamentvergelijking en Aangifte Erfbelasting
Grote en kleine kantoren maken gebruik van deze geavanceerde programma's

Online rekenprogramma Testamentoverzicht
Geschikt voor financieel planners, belastingadviseurs en accountants

Cursisten profiteren van fraaie kortingsregeling
De korting geldt voor alle opleidingen en kan oplopen tot maar liefst 28%

Twitter Linkedin