Estate Planning Expert
 

ACTUEEL
01-12-2022 - HR 2 december 2022, ECLI:NL:HR:2022:1793
01-12-2022 - HR 2 december 2022, ECLI:NL:HR:2022:1810

Hoe ‘nieuw’ is het ‘nieuwe’ Belgisch huwelijksvermogensrecht? (KWEP 2019/2)

LinkedIn
21-03-2019 | Categorie: Literatuur

Mr. A. van Geel

In dit artikel gaat de auteur in op de impact van de Wet van 22 juli 2018 tot wijziging van het Burgerlijk Wetboek en diverse andere bepalingen wat het huwelijksvermogensrecht betreft en tot wijziging van de wet van 31 juli 2017 tot wijziging van het Burgerlijk Wetboek wat de erfenissen en de giften betreft en tot wijziging van diverse bepalingen ter zake op het bestaande Belgisch huwelijksvermogensrecht.
Is het, naar Belgisch recht, op heden nog mogelijk om te huwen onder een stelsel van zuivere scheiding van goederen of zijn correcties voortaan de regel? Wat met echtgenoten die, bij de inwerkingtreding van de wet, reeds waren gehuwd zonder huwelijkse voorwaarden of onder een conventionele gemeenschap van goederen? Verandert er bijvoorbeeld iets aan het statuut van de door hen aangehouden aandelen, beroepsgoederen en hun cliënteel? Waar liggen de civiele en fiscale aandachtspunten voor de praktijk?
De auteur begint met een korte historie van het Belgisch huwelijksvermogensrecht en wat er in dat kader niet verandert. Vervolgens wordt toegelicht wat er ter zake wel verandert. Daarbij wordt vooreerst ingegaan op de wijzigingen voor echtgenoten gehuwd onder een stelsel van gemeenschap van goederen, waarna het gewijzigd wettelijk kader van scheiding van goederen, alsook de aandachtspunten voor de praktijk worden toegelicht. 

Wanneer u een abonnement heeft op KWEP via Kluwer Navigator, dan kunt u middels onderstaande link het complete artikel raadplegen: artikel KWEP 2019/2.

Naar literatuur overzicht


Naar boven

Gebruiksvriendelijke Modellen Testamenten
Altijd up-to-date en inclusief een uitgebreide en heldere toelichting voor de testateur

Wilt u beter adviseren over estate planning?
Meld u dan vandaag nog aan voor de opleiding Estate Planning Specialist

Kent u onze Estate Planning Tools al?
De meest geavanceerde reken- en datatoepassingen op de Nederlandse markt

Driedaagse Leergang Levenstestament
Uitgebreide leergang waarin alle relevante deelonderwerpen aan bod komen

Modellen Huwelijkse Voorwaarden
Nu inclusief een uitgebreid model mét toelichting voor ongehuwde samenwoners

Twitter Linkedin