Estate Planning Expert
 

ACTUEEL
01-12-2023 - HR 1 december 2023, ECLI:NL:HR:2023:1664
30-11-2023 - Update Modellen Huwelijkse Voorwaarden

Nieuwe online rekenprogramma's: Testamentoverzicht en Wettelijke verdeling

LinkedIn
19-06-2013 | Categorie: Algemeen

Genereer eenvoudig een professioneel adviesdocument op maat

Om adviseurs die zich niet dagelijks met estate planning bezighouden beter van dienst te kunnen zijn, hebben wij onlangs twee handige en gebruikersvriendelijke online rekenprogramma’s ontwikkeld, die wij aanbieden onder de naam Online Services. Het gaat hierbij om Testamentoverzicht en Wettelijke verdeling. Met beide programma’s kan eenvoudig een professioneel adviesdocument op maat worden gegenereerd, dat direct klaar is voor gebruik. Het hoeft enkel nog op het eigen kantoorpapier te worden afgedrukt.

Testamentoverzicht
Testamentoverzicht is een online rekenprogramma voor belastingadviseurs, accountants, financieel planners en beleggingsadviseurs, waarmee de in de praktijk meest voorkomende varianten van vererving vanuit fiscaal perspectief met elkaar kunnen worden vergeleken. Door het invullen van een korte vragenlijst en een opgave van de financiële positie van hun cliënten kunnen deze financieel dienstverleners snel bepalen of hun cliënten een testament nodig hebben. Ook als hun cliënten al een testament hebben kan Testamentoverzicht hen goed van dienst zijn; met één druk op de knop kunnen zij beoordelen of het huidige testament van hun cliënten fiscaal gezien nog optimaal is.

Wettelijke verdeling
Het online rekenprogramma Wettelijke verdeling is erg handig als bij het overlijden van de eerststervende ouder de wettelijke verdeling van toepassing is en de erfgenamen afspraken wensen te maken over de rente (art. 4:13 lid 4 BW). De fiscale waarde van de onderbedelingsvordering van de kinderen neemt namelijk toe naarmate de rente hoger wordt. Dat heeft als voordeel dat bij het overlijden van de langstlevende ouder een groter deel van diens nalatenschap opgaat aan de betaling van schulden aan de kinderen. Er hoeft daardoor minder erfbelasting te worden betaald, terwijl de rente door de kinderen belastingvrij kan worden ontvangen. Daar staat tegenover dat bij het overlijden van de eerststervende ouder veelal meer erfbelasting verschuldigd zal zijn naargelang de rente hoger wordt. Het is derhalve noodzakelijk dat adviseurs die erfgenamen terzijde staan bij het opstellen van een aangifte erfbelasting – (kandidaat-)notarissen, belastingadviseurs, accountants en financieel planners – de fiscale gevolgen van diverse rentepercentages nauwgezet doorrekenen. Wettelijke verdeling is het perfecte hulpmiddel hierbij.

Informatie
Voor meer informatie over Testamentoverzicht en/of Wettelijke verdeling kunt u contact opnemen met mr. Pascal Baard:
Tel: 026-3708699
E-mail: pbaard@estateplanningexpert.nl

Naar algemeen overzicht


Naar boven

Wilt u beter adviseren over estate planning?
Meld u dan vandaag nog aan voor de meerdaagse opleiding Estate Planning Specialist

Uitgebreide Modellen Levenstestamenten
Completer dan ieder ander model, inclusief toelichting voor de levenstestateur

Kent u onze Estate Planning Tools al?
De meest geavanceerde reken- en datatoepassingen op de Nederlandse markt

Gebruiksvriendelijke Modellen Testamenten
Altijd up-to-date en inclusief een uitgebreide en heldere toelichting voor de testateur

Uniek in de markt: Aangifte Erfbelasting
Om op snelle, efficiënte en veilige wijze digitaal aangifte erfbelasting te kunnen doen

Twitter Linkedin