Estate Planning Expert
 

ACTUEEL
05-07-2024 - Update Modellen Huwelijkse Voorwaarden
02-07-2024 - Bijeenkomst EPX-Circle: maandag 30 september 2024 vanaf 1430u

Update EPX-Cockpit

LinkedIn
23-02-2015 | Categorie: Algemeen

Materieel verschuldigde inkomstenbelasting wordt thans afzonderlijk getoond op de specificatie van de nalatenschap van de eerststervende partner

Sinds november 2014 is in de output bij de diverse testamentvarianten een overzichtelijke specificatie opgenomen van zowel nalatenschap civiel als nalatenschap fiscaal. Klik hier voor een overzicht van de destijds doorgevoerde wijzigingen.

Met ingang van vrijdag 20 februari 2015 is de specificatie van de civiele nalatenschap uitgebreid met de materieel verschuldigde inkomstenbelasting. Deze schuld van de nalatenschap wordt in de EPX-Cockpit automatisch berekend als er voor de inkomstenbelasting wordt afgerekend. Voorheen werd de materieel verschuldigde inkomstenbelasting onder het kopje ‘Belastingschulden’ opgenomen in het vermogensoverzicht, maar dit leidde met regelmaat tot verwarring als sprake was van gemeenschap van goederen. Als tot de huwelijksgemeenschap namelijk een pakket aanmerkelijkbelangaandelen behoort, dan dient bij het overlijden ‘slechts’ over de helft van het pakket te worden afgerekend. De materieel verschuldigde inkomstenbelasting komt vervolgens volledig in mindering op de nalatenschap van de eerststervende partner (BNB 1993/146). Om in de EPX-Cockpit met de juiste waarden te kunnen rekenen, leek het voorheen echter net alsof direct over het gehele pakket werd afgerekend. Deze verwarring hopen wij thans te hebben weggenomen.

Vragen/opmerkingen
Mocht u naar aanleiding van het bovenstaande nog vragen of opmerkingen hebben, dan kunt u contact opnemen met mr. Pascal Baard:
Tel: 026-3708699
E-mail: pbaard@estateplanningexpert.nl

Naar algemeen overzicht


Naar boven

Wilt u beter adviseren over estate planning?
Meld u dan vandaag nog aan voor de meerdaagse opleiding Estate Planning Specialist

Uitgebreide Modellen Levenstestamenten
Completer dan ieder ander model, inclusief toelichting voor de levenstestateur

Kent u onze Estate Planning Tools al?
De meest geavanceerde reken- en datatoepassingen op de Nederlandse markt

Gebruiksvriendelijke Modellen Testamenten
Altijd up-to-date en inclusief een uitgebreide en heldere toelichting voor de testateur

Uniek in de markt: Aangifte Erfbelasting
Om op snelle, efficiënte en veilige wijze digitaal aangifte erfbelasting te kunnen doen

Twitter Linkedin