Estate Planning Expert
 

ACTUEEL
01-12-2023 - HR 1 december 2023, ECLI:NL:HR:2023:1664
30-11-2023 - Update Modellen Huwelijkse Voorwaarden

Update Testamentmodellen

LinkedIn
11-07-2016 | Categorie: Algemeen

Nu beschikbaar: testamentvarianten voor testateur zonder partner en/of kinderen

In de toepassing Testamentmodellen zijn weer enkele wijzigingen doorgevoerd. Zo zijn er drie varianten van het testament Anders in het programma opgenomen alsmede het tekstblok Legaat vruchtgebruik registergoed. Bovendien zijn twee bestaande tekstblokken bewerkt.

Nieuwe testamentvarianten: Anders
De in het programma opgenomen testamentvarianten hadden tot voor kort allemaal hetzelfde uitgangspunt: een vererving in gezinsverband. Er werd dus steeds van uitgegaan dat de testateur bij overlijden een partner en één of meer (stief)kinderen als erfgenamen zou achterlaten. Met ingang van heden is het aantal beschikbare testamentvarianten uitgebreid. Thans is het ook mogelijk om een testament op te stellen voor een testateur die:

  1. geen partner en kinderen heeft;
  2. wel een partner heeft, maar geen kinderen; of
  3. geen partner heeft, maar wel kinderen.

Uiteraard is bij deze nieuwe testamentvarianten Anders ook een uitgebreide en heldere toelichting voor de testateur beschikbaar.

Nieuw tekstblok: Legaat vruchtgebruik registergoed
In de toepassing Testamentmodellen is al geruime tijde het tekstblok Legaat registergoed opgenomen. Het betreft hier een legaat van de volle eigendom van een registergoed, waarbij de volgende opties mogelijk zijn: Tegen inbreng en Vrij van inbreng. Op verzoek van diverse gebruikers is thans ook een tekstblok opgenomen van een legaat van het vruchtgebruik van een registergoed.

Bewerkte tekstblokken
Twee tekstblokken zijn inhoudelijk gewijzigd en/of uitgebreid:

  • Van het tekstblok Rechtskeuze was voorheen slechts één variant beschikbaar, die standaard werd opgenomen in de diverse testamenten. Thans is er geen sprake meer van een vaste tekst en kan er een keuze worden gemaakt tussen de varianten Nederlands recht (huidige nationaliteit) en Geen rechtskeuze.
  • De ‘zachte’ variant van het tekstblok Uitsluitingsclausule is uitgebreid met de bepaling dat de partner van de verkrijger niet onwaardig mag zijn om voordeel te trekken uit de nalatenschap van de verkrijger.

EPX-Portal
Indien u over een licentie voor de toepassing Testamentmodellen beschikt zijn de drie varianten van het testament Anders en de nieuwe/gewijzigde tekstblokken direct voor u beschikbaar via de EPX-Portal op uw computer (tabblad Software).

Vragen/opmerkingen
Mocht u naar aanleiding van het bovenstaande nog vragen of opmerkingen hebben, dan kunt u contact opnemen met mr. Pascal Baard:
Tel: 026-3708699
E-mail: pbaard@estateplanningexpert.nl

Naar algemeen overzicht


Naar boven

Wilt u beter adviseren over estate planning?
Meld u dan vandaag nog aan voor de meerdaagse opleiding Estate Planning Specialist

Uitgebreide Modellen Levenstestamenten
Completer dan ieder ander model, inclusief toelichting voor de levenstestateur

Kent u onze Estate Planning Tools al?
De meest geavanceerde reken- en datatoepassingen op de Nederlandse markt

Gebruiksvriendelijke Modellen Testamenten
Altijd up-to-date en inclusief een uitgebreide en heldere toelichting voor de testateur

Uniek in de markt: Aangifte Erfbelasting
Om op snelle, efficiënte en veilige wijze digitaal aangifte erfbelasting te kunnen doen

Twitter Linkedin