Estate Planning Expert
 

ACTUEEL
01-12-2023 - HR 1 december 2023, ECLI:NL:HR:2023:1664
30-11-2023 - Update Modellen Huwelijkse Voorwaarden

Update Modellen Levenstestamenten

LinkedIn
15-02-2023 | Categorie: Algemeen

Nieuw: twee verkorte varianten van het levenstestament

In samenspraak met voorzitter mr. Aniel Autar is een aantal jaar geleden de Commissie Modellen Levenstestamenten samengesteld met ervaren redacteuren op het gebied van levenstestamenten: mr. Maayke van Leeuwe-ten Berge, mr. Berit Mulder, mr. Anne-Marie Nijman en mr. Remco van den Berg. Deze modellencommissie heeft ervoor gezorgd dat op 1 juli 2022 de eerste versie van de toepassing Modellen Levenstestamenten op de markt kon worden gebracht. Hierin waren drie modellen opgenomen:

  • Algemene volmacht
  • Uitgebreid levenstestament vermogensrechtelijk
  • Uitgebreid levenstestament vermogensrechtelijk en geneeskundig

In het algemeen is de eerste versie van de toepassing Modellen Levenstestamenten goed ontvangen. Van een aantal gebruikers hebben wij de afgelopen maanden echter te horen gekregen dat zij de gehanteerde modelteksten te lang en te uitgebreid vinden. Omdat alles waar 'te' voor staat slecht is (behalve 'tevreden'), hebben wij getracht om op basis van de huidige teksten een model te ontwikkelen dat diepgaander is dan het model Algemene volmacht, maar beknopter dan het model Uitgebreid levenstestament vermogensrechtelijk (en geneeskundig).

Wij zijn blij te kunnen melden dat dit inmiddels is gelukt. Sinds 15 februari 2023 is dan ook de tweede versie van de toepassing Modellen Levenstestamenten voor de gebruikers beschikbaar. Ten opzichte van de eerste versie is het programma uitgebreid met de volgende twee modellen:

  • Verkort levenstestament vermogensrechtelijk
  • Verkort levenstestament vermogensrechtelijk en geneeskundig

Ten opzichte van de uitgebreide modellen zijn kortere teksten en slechts de meest voor de hand liggende keuzes opgenomen. Wel zijn er meer mogelijkheden tot maatwerk ten opzichte van het model Algemene volmacht.

Door het toevoegen van deze modellen hebben we bovendien het model Algemene volmacht kunnen 'uitkleden'. Door het aantal keuzemogelijkheden fors te beperken kunnen gebruikers nu sneller een model op maat genereren, waaraan achteraf minder handmatig hoeft te worden aangepast. Ook zijn diverse teksten en bepalingen ingekort. Zo kan thans voor een korte omschrijving van de bevoegdheden van de levensexecuteur worden gekozen als alternatief voor de niet-uitputtende opsomming van bevoegdheden. Ook kan desgewenst een korte volmacht inzake zorgaangelegenheden worden opgenomen, zonder wensen of wilsverklaringen.

Wij verwachten met deze tweede versie van de toepassing Modellen Levenstestamenten de kritiek op de te lange/uitgebreide modelteksten te hebben weggenomen en hopen dat deze versie (nog) beter aan de wensen van gebruikers voldoet. Mocht dat onverhoopt niet het geval zijn, dan horen we dat uiteraard graag.

Vragen/opmerkingen
Mocht u naar aanleiding van het bovenstaande vragen of opmerkingen hebben, dan kunt u contact opnemen met mr. Pascal Baard of mr. drs. Jessica Cantineau:
Tel: 026-3708699
E-mail: info@estateplanningexpert.nl

Naar algemeen overzicht


Naar boven

Wilt u beter adviseren over estate planning?
Meld u dan vandaag nog aan voor de meerdaagse opleiding Estate Planning Specialist

Uitgebreide Modellen Levenstestamenten
Completer dan ieder ander model, inclusief toelichting voor de levenstestateur

Kent u onze Estate Planning Tools al?
De meest geavanceerde reken- en datatoepassingen op de Nederlandse markt

Gebruiksvriendelijke Modellen Testamenten
Altijd up-to-date en inclusief een uitgebreide en heldere toelichting voor de testateur

Uniek in de markt: Aangifte Erfbelasting
Om op snelle, efficiënte en veilige wijze digitaal aangifte erfbelasting te kunnen doen

Twitter Linkedin