Estate Planning Expert
 

ACTUEEL
01-12-2023 - HR 1 december 2023, ECLI:NL:HR:2023:1664
30-11-2023 - Update Modellen Huwelijkse Voorwaarden

Aangifte Erfbelasting 2023

LinkedIn
30-03-2023 | Categorie: Algemeen

De 2023-versie van ons digitale aangifteprogramma voor de erfbelasting is beschikbaar

Het is inmiddels al een paar weken geleden dat de 2023-versies van de toepassingen Aangifte Schenkbelasting en Aangifte Erfbelasting gereed waren. Medio maart wilden we dan ook live gaan met beide aangifteprogramma's. Echter, vanwege problemen bij de Belastingdienst moesten wij de update helaas tot nader order uitstellen. Volgens (onze contactpersoon bij) de Belastingdienst zou het verwerkend systeem voor aangiften schenk- en erfbelasting 2023 namelijk pas op zijn vroegst eind april in productie gaan. Concreet kwam het erop neer dat aangiften voor de schenk- en erfbelasting 2023 tecnhisch wel konden worden ingediend, maar dat gebruikers vervolgens géén ontvangstbevestiging (groen vinkje) of foutbericht (rood kruisje) zouden ontvangen in het Aangifteoverzicht. Een onwenselijke én gebruiksonvriendelijke situatie dus, omdat gebruikers niet zouden weten of de ingediende aangiften in goede orde door de Belastingdienst waren ontvangen of niet.

Tot onze verrassing ontvingen wij gisteren van de Belastingdienst goed nieuws: het verwerkend systeem voor aangiften erfbelasting 2023 was eerder dan verwacht in productie gegaan. De 2023-versie van onze toepassing Aangifte Erfbelasting kan dus beschikbaar worden gesteld! Dat betekent dat de gebruikers van dit programma vanaf vandaag al digitaal aangifte kunnen doen vanwege een overlijden in 2023.

Nieuw in deze versie is de mogelijkheid om een rechtspersoon – niet zijnde een ANBI of SBBI – als erfgenaam of legataris te selecteren op het tabblad Overlijden (of – in een uitzonderlijk geval – als fictief erfrechtelijke verkrijger op het tabblad Fictiebepalingen). Voor het overige is ten opzichte van de vorige versie inhoudelijk weinig gewijzigd; alle functionaliteiten in de 2022-versie van ons digitale aangifteprogramma voor de erfbelasting zijn ook beschikbaar in de 2023-versie.

Hopelijk gaat ook het verwerkend systeem voor aangiften schenkbelasting 2023 spoedig in productie. Zodra dat het geval is, zetten we de 2023-versie van onze toepassing Aangifte Schenkbelasting uiteraard ook direct live.

Vragen/opmerkingen
Mocht u naar aanleiding van het bovenstaande vragen of opmerkingen hebben, dan kunt u contact opnemen met mr. Pascal Baard of mr. drs. Jessica Cantineau:
Tel: 026-3708699
E-mail: info@estateplanningexpert.nl

Naar algemeen overzicht


Naar boven

Wilt u beter adviseren over estate planning?
Meld u dan vandaag nog aan voor de meerdaagse opleiding Estate Planning Specialist

Uitgebreide Modellen Levenstestamenten
Completer dan ieder ander model, inclusief toelichting voor de levenstestateur

Kent u onze Estate Planning Tools al?
De meest geavanceerde reken- en datatoepassingen op de Nederlandse markt

Gebruiksvriendelijke Modellen Testamenten
Altijd up-to-date en inclusief een uitgebreide en heldere toelichting voor de testateur

Uniek in de markt: Aangifte Erfbelasting
Om op snelle, efficiënte en veilige wijze digitaal aangifte erfbelasting te kunnen doen

Twitter Linkedin