Estate Planning Expert
 

ACTUEEL
18-06-2024 - Uitlegging en aanvulling van uiterste wilsbeschikkingen (Tijdschrift Erfrecht 2024/3)
17-06-2024 - Besluit van 4 juni 2024, nr. 2024-0000012721

Aangifte Schenkbelasting 2023

LinkedIn
16-05-2023 | Categorie: Algemeen

De 2023-versie van ons digitale aangifteprogramma voor de schenkbelasting is gedeeltelijk beschikbaar

Reeds twee maanden geleden hebben wij de gebruikers van ons aangifteprogramma voor de schenkbelasting zowel per nieuwsbrief als via een bericht op deze website geïnformeerd over de ICT-problemen bij de Belastingdienst. Het indienen van aangiften schenkbelasting 2023 is volgens de Belastingdienst weliswaar mogelijk, maar in het Aangifteoverzicht ontvangen de gebruikers vervolgens géén ontvangstbevestiging (groen vinkje) of foutbericht (rood kruisje). Omdat wij dat onwenselijk én gebruiksonvriendelijk vinden, hebben wij destijds besloten de update van de toepassing Aangifte Schenkbelasting tot nader order uit te stellen. De bedoeling was om de nieuwe versie pas aan de gebruikers beschikbaar te stellen zodra het verwerkend systeem voor aangiften schenkbelasting 2023 in productie is gegaan.

Inmiddels hebben wij van onze contactpersoon bij de Belastingdienst vernomen dat dit verwerkend systeem naar alle waarschijnlijkheid pas op zijn vroegst in week 34 in productie gaat. Het ziet er dus naar uit dat de gebruikers van onze toepassing Aangifte Schenkbelasting vanaf de tweede helft van augustus pas de aangiften schenkbelasting 2023 digitaal bij de Belastingdienst kunnen indienen. Dit valt inmiddels ook te lezen op de website van de Belastingdienst.

Wij kunnen ons voorstellen dat de gebruikers van ons aangifteprogramma op dit moment al diverse aangiften schenkbelasting 2023 wensen voor te bereiden. Om die reden hebben wij besloten de vragenlijst op donderdag 11 mei jl. al beschikbaar te stellen. Alle ten behoeve van de aangifte benodigde gegevens kunnen zij daarom nu al in de vragenlijst invoeren en opslaan.

Nieuw is dat de adresgegevens van de contactpersoon – net als in de EPX-Manager als het om een aangifte voor de erfbelasting gaat – vanaf heden automatisch worden vermeld in de vragenlijst. Die gegevens hoeven de gebruikers voortaan dus niet meer handmatig in te voeren.

Ten opzichte van de 2022-versie van ons digitale aangifteprogramma voor de schenkbelasting is inhoudelijk niet veel gewijzigd. Toegevoegd zijn slechts de volgende twee vragen:

  • Waarde van de schenking
  • Bedrag van de schenking dat nog aan de dure studie wordt besteed

De eerste vraag wordt uitsluitend gesteld indien de vraag Bestaat de schenking uit een onroerende zaak? met Ja wordt beantwoord.
De tweede vraag verschijnt alleen als de vraag Wil de ontvanger gebruikmaken van de eenmalig verhoogde vrijstelling voor het financieren van een dure studie? bevestigend wordt beantwoord.

Vragen/opmerkingen
Mocht u naar aanleiding van het bovenstaande vragen of opmerkingen hebben, dan kunt u contact opnemen met mr. Pascal Baard of mr. drs. Jessica Cantineau:
Tel: 026-3708699
E-mail: info@estateplanningexpert.nl

Naar algemeen overzicht


Naar boven

Wilt u beter adviseren over estate planning?
Meld u dan vandaag nog aan voor de meerdaagse opleiding Estate Planning Specialist

Uitgebreide Modellen Levenstestamenten
Completer dan ieder ander model, inclusief toelichting voor de levenstestateur

Kent u onze Estate Planning Tools al?
De meest geavanceerde reken- en datatoepassingen op de Nederlandse markt

Gebruiksvriendelijke Modellen Testamenten
Altijd up-to-date en inclusief een uitgebreide en heldere toelichting voor de testateur

Uniek in de markt: Aangifte Erfbelasting
Om op snelle, efficiënte en veilige wijze digitaal aangifte erfbelasting te kunnen doen

Twitter Linkedin