Estate Planning Expert
 

ACTUEEL
03-05-2024 - Verboden toegang voor (on)bevoegden (WPNR 2024/7457)
30-04-2024 - Levensverzekering, gemengde polis en samengesteld gezin: de Hoge Raad snapt het. De estateplanner ook?! (FTV 2024/12)

Update software 2024

LinkedIn
01-01-2024 | Categorie: Algemeen

Rekenprogramma's vanaf dag één up-to-date

Met ingang van heden zijn in de toepassingen Testamentvergelijking, Calculators, Testamentoverzicht, Renteoptimalisatie, Boedelverdeler en Bedrijfsopvolgingsregeling de geïndexeerde tarieven en vrijstellingen voor de schenk- en erfbelasting opgenomen.
Klik hier voor een overzicht van de in 2024 geldende bedragen.

Bij de omrekening van enkelvoudige rente naar samengestelde rente (en vice versa) en bij de vaststelling van de levensverwachting van de langstlevende partner na het overlijden van de eerststervende partner, wordt in voornoemde rekentoepassingen gebruikgemaakt van de sterftetafels van het Actuarieel Genootschap, de Nederlandse beroepsvereniging van actuarissen en actuarieel analisten. Ook de Belastingdienst maakt gebruik van de sterftetafels van het Actuarieel Genootschap. Bij berekeningen met de cijfers die gelden voor het overlijdensjaar 2024 wordt Prognosetafel AG2022 (prognosejaar 2024) gehanteerd.

Over de eerste € 67.000 aan inkomen uit een aanmerkelijk belang wordt vanaf heden 24,5% belasting betaald in box 2. Over al het inkomen boven € 67.000 bedraagt de heffing 33%. In de toepassingen Testamentvergelijking, Calculators (calculator 16: Materiële en latente belastingschuld) en Bedrijfsopvolgingsregeling wordt thans met deze twee belastingschijven in box 2 rekening gehouden.

Met ingang van heden bedraagt de wettelijke rente voor niet-handelstransacties 7%. Naar aanleiding van deze renteaanpassing is calculator 9 (Rentedragende overbedelingsschuld) geactualiseerd.

Als een in Nederland gelegen onroerende zaak wordt geschonken of tegen een te lage waarde wordt overgedragen, is over (een deel van) de verkrijging zowel overdrachtsbelasting als schenkbelasting verschuldigd. Omdat dan sprake is van een cumulatie van belastingheffing, geldt een samenloopbepaling en wordt de schenkbelasting verminderd met de overdrachtsbelasting die over dezelfde waarde is verschuldigd (art. 24 lid 2 SW). De te verrekenen overdrachtsbelasting is vanaf heden eenvoudig te berekenen met de nieuwe calculator 21: Samenloop schenk- en overdrachtsbelasting.

Vanaf medio maart beschikbaar: 2024-versie aangifteprogramma's
Het is op dit moment nog niet mogelijk digitaal aangifte te doen vanwege een schenking of een overlijden in 2024. Voor het actualiseren van de toepassingen Aangifte Schenkbelasting en Aangifte Erfbelasting zijn we namelijk afhankelijk van de Belastingdienst. Naar verwachting kunnen we begin februari aan de slag gaan met het vervaardigen van de 2024-versies. We streven er naar de nieuwe versie van onze digitale aangifteprogramma's voor de schenk- en erfbelasting uiterlijk medio maart aan u beschikbaar te stellen. Hierover zult u te zijner tijd met een nieuwsbrief nader worden geïnformeerd.

Wat overlijdens vóór 2024 betreft: in de EPX-Cockpit kunt u thans al wel rekenen met de geïndexeerde tarieven en vrijstellingen voor de schenk- en erfbelasting. Zo wordt bij de berekening van de verschuldigde erfbelasting bij het overlijden van een eventuele langstlevende partner automatisch al uitgegaan van de in 2024 geldende bedragen. Dit geldt ook bij een eventueel schenkingsplan tussen het eerste en tweede overlijden.

Vragen/opmerkingen
Mocht u naar aanleiding van het bovenstaande vragen of opmerkingen hebben, dan kunt u contact opnemen met mr. Pascal Baard of mr. drs. Jessica Cantineau:
Tel: 026-3708699
E-mail: info@estateplanningexpert.nl

Naar algemeen overzicht


Naar boven

Wilt u beter adviseren over estate planning?
Meld u dan vandaag nog aan voor de meerdaagse opleiding Estate Planning Specialist

Uitgebreide Modellen Levenstestamenten
Completer dan ieder ander model, inclusief toelichting voor de levenstestateur

Kent u onze Estate Planning Tools al?
De meest geavanceerde reken- en datatoepassingen op de Nederlandse markt

Gebruiksvriendelijke Modellen Testamenten
Altijd up-to-date en inclusief een uitgebreide en heldere toelichting voor de testateur

Uniek in de markt: Aangifte Erfbelasting
Om op snelle, efficiënte en veilige wijze digitaal aangifte erfbelasting te kunnen doen

Twitter Linkedin