Estate Planning Expert
 

ACTUEEL
03-05-2024 - Verboden toegang voor (on)bevoegden (WPNR 2024/7457)
30-04-2024 - Levensverzekering, gemengde polis en samengesteld gezin: de Hoge Raad snapt het. De estateplanner ook?! (FTV 2024/12)

Uitbreiding Modellen Levenstestamenten

LinkedIn
22-02-2024 | Categorie: Algemeen

Levenstestament voor de ondernemer (eenmanszaak, BV zonder holding en BV met holding)

Op 1 juli 2022 is de eerste versie van de toepassing Modellen Levenstestamenten op de markt verschenen. Een modellencommissie onder leiding van mr. Aniel Autar heeft vervolgens hard gewerkt aan diverse uitbreidingen. Voor gebruikers waren daarom reeds de volgende zeven modellen beschikbaar:

  • Verkort levenstestament vermogensrechtelijk
  • Verkort levenstestament vermogensrechtelijk en geneeskundig
  • Uitgebreid levenstestament vermogensrechtelijk
  • Uitgebreid levenstestament vermogensrechtelijk en geneeskundig
  • Algemene volmacht
  • Verklaring van ingaan levenstestament
  • Onderhandse verklaring van aanvaarding benoeming levensexecuteur

Nieuw: drie levenstestamenten voor de ondernemer
In de laatste maanden van 2023 heeft de Commissie Modellen Levenstestamenten zich beziggehouden met de ontwikkeling van het levenstestament voor de ondernemer. Wij zijn verheugd te kunnen melden dat de Modellen Levenstestamenten per heden zijn uitgebreid met de Statische modellen van het:

  • Levenstestament voor de ondernemer (eenmanszaak);
  • Levenstestament voor de ondernemer (BV zonder holding); en
  • Levenstestament voor de ondernemer (BV met holding).

Op korte termijn zal de mogelijkheid worden toegevoegd om een levenstestament voor de ondernemer ook te genereren via een Dynamische vragenlijst, inclusief een op maat gemaakte toelichting.
In de drie varianten van het model Levenstestament voor de ondernemer wordt de gevolmachtigde aangeduid met de term ‘zakelijke levensexecuteur’.

Het uitgangspunt is een ondernemer met een eenmanszaak, een DGA die 100% aandeelhouder van de BV is of een DGA die 100% aandeelhouder van de holding en de BV is. In samenwerkingssituaties zal wegens de 'change of control' als gevolg van de vertegenwoordiging van de ondernemer via het levenstestament namelijk een (aanvullende) regeling via VOF-overeenkomst, aandeelhoudersovereenkomst en/of statuten zijn gewenst.

In de modellen Levenstestament voor de ondernemer (BV zonder holding) en Levenstestament voor de ondernemer (BV met holding) ziet de bijzondere volmacht op de aandeelhoudersrechten van de ondernemer. Voor zijn functie als bestuurder geldt immers de beletregeling in de statuten (art. 2:244 lid 4 BW, zie ook Hof Amsterdam 19 december 2023, ECLI:NL:GHAMS:2023:3403).

Overige aanpassingen
In verband met de uitbreiding kan er in de modellen Verkort levenstestament vermogensrechtelijk en Uitgebreid levenstestament vermogensrechtelijk voor gekozen worden de gevolmachtigde aan te duiden met 'levensexecuteur' of met 'algemene levensexecuteur'.

Voorts kunnen in de modellen Verkort levenstestament vermogensrechtelijk (en geneeskundig) en Uitgebreid levenstestament vermogensrechtelijk (en geneeskundig) de bevoegheden van de algemene levensexecuteur ten aanzien van het ondernemingsvermogen worden beperkt wanneer wordt gekozen voor Beperking bevoegdheden (algemene) levensexecuteur = Ja. Dit om te voorkomen dat er twee levensexecuteurs bevoegd zijn ten aanzien van het ondernemingsvermogen.
Wordt er geen Levenstestament voor de ondernemer gemaakt, dan is het mogelijk een korte ondernemersvolmacht, zonder wensen en aanwijzingen voor de levensexecuteur, op te nemen.

De keuze Ingaan volmacht = Na verklaring arts is aangepast in Ingaan volmacht = Na verklaring door levenstestateur of arts. Hierdoor kan de volmacht aan de levensexecuteur ingaan op een moment dat de levenstestateur dit toch al wenselijk acht, terwijl nog geen sprake is van wilsonbekwaamheid.
De mogelijkheid dat de levenstestateur verklaart dat de volmacht ingaat is ook toegevoegd aan de keuze Ingaan volmacht = Alleen voor partner direct voor de situatie dat de partner geen levensexecuteur (meer) is.
Voorts zijn er diverse tekstuele verbeteringen doorgevoerd.

Vragen/opmerkingen
Mocht u naar aanleiding van het bovenstaande vragen of opmerkingen hebben, dan kunt u contact opnemen met mr. Pascal Baard of mr. drs. Jessica Cantineau:
Tel: 026-3708699
E-mail: info@estateplanningexpert.nl

Naar algemeen overzicht


Naar boven

Wilt u beter adviseren over estate planning?
Meld u dan vandaag nog aan voor de meerdaagse opleiding Estate Planning Specialist

Uitgebreide Modellen Levenstestamenten
Completer dan ieder ander model, inclusief toelichting voor de levenstestateur

Kent u onze Estate Planning Tools al?
De meest geavanceerde reken- en datatoepassingen op de Nederlandse markt

Gebruiksvriendelijke Modellen Testamenten
Altijd up-to-date en inclusief een uitgebreide en heldere toelichting voor de testateur

Uniek in de markt: Aangifte Erfbelasting
Om op snelle, efficiënte en veilige wijze digitaal aangifte erfbelasting te kunnen doen

Twitter Linkedin