Estate Planning Expert
 

ACTUEEL
01-12-2023 - HR 1 december 2023, ECLI:NL:HR:2023:1664
30-11-2023 - Update Modellen Huwelijkse Voorwaarden

Commissie van Beroep Financiële Dienstverlening 6 maart 2023, nr. 2023-0012

LinkedIn
27-03-2023 | Categorie: Jurisprudentie

Adviseur aansprakelijk omdat bij levensverzekering niet was gewezen op partnerverklaring

De tussenpersoon heeft op basis van 'execution only' dienstverlening de overlijdensrisicoverzekering van de inmiddels overleden partner van de consument overgesloten. Door het overlijden van de man is een levensverzekering tot uitkering gekomen. Met de uitkering is de hypotheekschuld afgelost die rustte op de woning van de man, omdat de rechten uit de verzekering aan de hypotheekhouder waren verpand die zichzelf als eerste begunstigde had aangewezen. Volgens de vrouw heeft de tussenpersoon hierbij haar zorgplicht geschonden door niet te wijzen op de noodzaak van (advies over) een partnerverklaring.
Anders dan de Geschillencommissie acht de Commissie van Beroep deze klacht gegrond. Als er een partnerverklaring zou zijn afgelegd, had de vrouw een vordering verkregen op de erfgenamen van de man ter grootte van de uitkering. De vrouw is die vordering nu misgelopen. Niet weersproken is dat de adviseur voldoende op de hoogte was van de situatie van partijen om te begrijpen dat er voor de vrouw geen financiële voorzieningen waren getroffen in het geval de man zou komen te overlijden. Verder is van belang dat het in dit geval niet uitsluitend ging om het slechts oversluiten van de verzekering. Weliswaar was de wens voor een lagere premie de directe aanleiding voor het oversluiten van de verzekering, maar er zijn bij het oversluiten ook andere wijzigingen doorgevoerd. Dit had voor de adviseur aanleiding moeten zijn om aan de orde te stellen of partijen nadere advisering zouden willen ontvangen over de vraag of de wijze waarop het verzekerd bedrag bij overlijden tot uitkering zou komen passend was bij de situatie waarin zij verkeerden.

Meer informatie:

  • Commissie van Beroep Financiële Dienstverlening 6 maart 2023, nr. 2023-0012

Wij bieden diverse cursussen op het gebied van nabestaandenvoorzieningen aan om te zorgen dat uw estate planningsadvies ook ten aanzien van levensverzekeringen en nabestaandenvoorzieningen klopt. Ook treft u in de Kennisbank Estate Planning uitleg en verwijzingen naar jurisprudentie en literatuur aan.

Naar jurisprudentie overzicht


Naar boven

Wilt u beter adviseren over estate planning?
Meld u dan vandaag nog aan voor de meerdaagse opleiding Estate Planning Specialist

Uitgebreide Modellen Levenstestamenten
Completer dan ieder ander model, inclusief toelichting voor de levenstestateur

Kent u onze Estate Planning Tools al?
De meest geavanceerde reken- en datatoepassingen op de Nederlandse markt

Gebruiksvriendelijke Modellen Testamenten
Altijd up-to-date en inclusief een uitgebreide en heldere toelichting voor de testateur

Uniek in de markt: Aangifte Erfbelasting
Om op snelle, efficiënte en veilige wijze digitaal aangifte erfbelasting te kunnen doen

Twitter Linkedin