Estate Planning Expert
 

ACTUEEL
30-04-2024 - Levensverzekering, gemengde polis en samengesteld gezin: de Hoge Raad snapt het. De estateplanner ook?! (FTV 2024/12)
30-04-2024 - Conserverende aanslag als alternatief voor de voorwaardelijke vrijstelling van de bedrijfsopvolgingsregeling (FTV 2024/11)

Hof Arnhem-Leeuwarden 19 december 2023, ECLI:NL:GHARL:2023:10832

LinkedIn
15-01-2024 | Categorie: Jurisprudentie

Vergeten testament is vervallen

Een erflaatster is overleden met achterlating van een echtgenoot en hun drie kinderen. De erflaatster had echter meer dan 30 jaar geleden een testament opgesteld waarin zij haar oudste kind heeft benoemd tot enig erfgenaam. Toen dit testament werd opgesteld, was de erflaatster nog niet getrouwd en waren de andere twee kinderen nog niet geboren. Het oudste kind is het er niet mee eens dat hij enig erfgenaam is. Hij heeft daarom een verklaring voor recht gevorderd dat aan de erfstelling in het testament geen betekenis meer toekomt door gewijzigde omstandigheden zodat het wettelijke erfrecht geldt.
Bij het vaststellen van de omstandigheden waaronder de uiterste wil is gemaakt, kunnen feiten en omstandigheden van na het opmaken van de uiterste wil van belang zijn omdat daaraan bewijs kan worden ontleend van een omstandigheid waaronder de uiterste wil is gemaakt. Ten tijde van het opmaken van de uiterste wil bij de erflater bestaande verwachtingen over toekomstige gebeurtenissen zullen in aanmerking kunnen komen als omstandigheid waaronder de uiterste wil is gemaakt. Verwachtingen van de erflater over de toekomst kunnen ook van belang zijn bij het vaststellen van de verhoudingen die de erflater met de uiterste wil kennelijk wenst te regelen. Daarbij kan mede acht geslagen worden op verklaringen van getuigen omtrent hetgeen de erflater heeft beoogd. Doen zich na het opmaken van de uiterste wil feiten en omstandigheden voor waardoor de feitelijke verhoudingen niet langer aansluiten bij hetgeen de erflater kennelijk wenste te regelen, dan kan de uiterste wil zo worden uitgelegd dat de betreffende beschikking alleen gold voor de situatie die bestond voordat de bedoelde feiten en omstandigheden zich hadden voorgedaan. Voor zo’n uitleg is niet vereist dat de erflater bij het opmaken van de uiterste wil op de bedoelde feiten en omstandigheden is vooruitgelopen.
Het hof ziet aanleiding om het testament van erflaatster aldus uit te leggen dat hetgeen daarin is geregeld alleen heeft gegolden voor de situatie die bestond in de periode vanaf haar ongehuwd zwanger zijn van het oudste kind tot haar huwelijk met de echtgenoot. Dat betekent dat aan het ‘vergeten testament’ geen betekenis meer toekomt voor wat betreft de vererving van de nalatenschap en dat daarop het versterferfrecht van toepassing is.

Meer informatie:

Naar jurisprudentie overzicht


Naar boven

Wilt u beter adviseren over estate planning?
Meld u dan vandaag nog aan voor de meerdaagse opleiding Estate Planning Specialist

Uitgebreide Modellen Levenstestamenten
Completer dan ieder ander model, inclusief toelichting voor de levenstestateur

Kent u onze Estate Planning Tools al?
De meest geavanceerde reken- en datatoepassingen op de Nederlandse markt

Gebruiksvriendelijke Modellen Testamenten
Altijd up-to-date en inclusief een uitgebreide en heldere toelichting voor de testateur

Uniek in de markt: Aangifte Erfbelasting
Om op snelle, efficiënte en veilige wijze digitaal aangifte erfbelasting te kunnen doen

Twitter Linkedin