Estate Planning Expert
 

ACTUEEL
23-04-2024 - HR 5 april 2024, ECLI:NL:HR:2024:518HR:2023:733
19-04-2024 - Gehuwd in gemeenschap van goederen (WPNR 2024/7455)

ANBI anno 2020 (FBN 2020/40)

LinkedIn
09-10-2020 | Categorie: Literatuur

Prof. dr. S.J.C. Hemels

Ook in 2020 is weer veel te melden over de ANBI-regeling en de giftenaftrek. In de Fiscale verzamelwet 2021 zijn een drietal wijzigingen aangekondigd, maar voor de meeste ANBI’s zal veel relevanter zijn wat er niet in het wetsvoorstel staat. Bovendien is in de Nota naar aanleiding van het Verslag bij dit wetsvoorstel aandacht besteed aan een aantal andere mogelijke verbetervoorstellen. Zo zal per 2021 eindelijk de liquidatiebepaling worden versoepeld, komt er vooralsnog geen verplichte afrekening voor ex-ANBI’s en wordt nog nagedacht over het taxatie-vereiste voor giften in natura. Daarnaast zijn er ontwikkelingen in de kwestie over de periodieke giften op twee levens.
De versoepeling van de liquidatiebepaling, meer duidelijkheid over de anti-oppoteis en de mogelijkheid om giften op twee levens te doen zijn vele malen relevanter voor het gros van de ANBI’s dan het politieke geneuzel over de integriteitstoets en de inperking van de automatische ANBI-status voor een aantal publiekrechtelijke lichamen. De Bouwstenennotitie bevat tevens een waarschuwing aan de sector om op het vinkentouw te blijven zitten. Van ambtelijke zijde is het streven om de giftenaftrek, of dan toch minimaal de periodieke giftenaftrek afgeschaft te krijgen, nog niet in de wilgen gehangen. Dit zal bij de coalitievorming volgend jaar mogelijk weer een rol gaan spelen.

Wanneer u een abonnement heeft op SDU Opmaat, dan kunt u middels de link het complete artikel raadplegen: artikel FBN 2020/40.

Naar literatuur overzicht


Naar boven

Wilt u beter adviseren over estate planning?
Meld u dan vandaag nog aan voor de meerdaagse opleiding Estate Planning Specialist

Uitgebreide Modellen Levenstestamenten
Completer dan ieder ander model, inclusief toelichting voor de levenstestateur

Kent u onze Estate Planning Tools al?
De meest geavanceerde reken- en datatoepassingen op de Nederlandse markt

Gebruiksvriendelijke Modellen Testamenten
Altijd up-to-date en inclusief een uitgebreide en heldere toelichting voor de testateur

Uniek in de markt: Aangifte Erfbelasting
Om op snelle, efficiënte en veilige wijze digitaal aangifte erfbelasting te kunnen doen

Twitter Linkedin