Estate Planning Expert
 

ACTUEEL
03-05-2024 - Verboden toegang voor (on)bevoegden (WPNR 2024/7457)
30-04-2024 - Levensverzekering, gemengde polis en samengesteld gezin: de Hoge Raad snapt het. De estateplanner ook?! (FTV 2024/12)

De perikelen van het cryptovirus (WPNR 2023/7409)

LinkedIn
25-07-2023 | Categorie: Literatuur

Mr. D.S. Burgzorg

In de afgelopen jaren heeft cryptovermogen veel publiciteit gekregen. De impact van cryptovermogen en de toepassing van de blockchaintechnologie zijn ongekend. Naast cryptomunten zijn Non Fungible Tokens (NFT’s) de laatste jaren ook heel populair geworden. In dit artikel zullen de fiscale aspecten van cryptovermogen op het gebied van erf- en schenkbelasting worden behandeld, met focus op Bitcoin en NFT’s. De volatiliteit en de virtualiteit van dit vermogen ontnemen de ‘eenvoud’ aan de heffing. Bitcoin is tijdens de bankencrisis ontwikkeld als alternatief (elektronisch) betaalmiddel. NFT’s zijn niet ontwikkeld als alternatief betaalmiddel, maar zijn unieke, niet-inwisselbare en onvervangbare eigendomscertificaten. De technologie die aan cryptovermogen ten grondslag ligt is gebaseerd op blockchain.
Rechten op bitcoins en NFT’s worden als absolute vermogensrechten aangemerkt. Over absolute vermogensrechten wordt erf- en schenkbelasting geheven. Indien dit cryptovermogen niet als absoluut vermogensrecht wordt aangemerkt, zouden vermogensbestanddelen die een substantiële waarde vertegenwoordigen niet in de heffing worden betrokken. De volatiliteit en het technisch karakter van cryptovermogen roepen echter vragen op bij de waardebepaling op het tijdstip van vererving of schenking. Uit het voorgaande blijkt dat de huidige wetgeving (nog) niet is ingesteld op de behandeling van cryptovermogen. Hierdoor zijn er nog veel onduidelijkheden bij de heffing van erf- en schenkbelasting. Het is voor de praktijk van belang dat de wetgever zich buigt over de fiscale behandeling van cryptovermogen om zo duidelijkheid te verschaffen aan bezitters van dit vermogen.

Wanneer u een abonnement heeft op SDU Opmaat, dan kunt u middels de link het complete artikel raadplegen: artikel WPNR 2023/7409.

In het WPNR-artikel wordt veelvuldig verwezen naar de artikelen die mr. M.M.J. Schuurman-van Nifterik en mr. drs. C.J.M. van de Luijtgaarden-Braat schreven in 2021 voor Estate Planner Digitaal:

  • Cryptovermogen: een virtuele realiteit in de fiscaliteit (deel 1). Beschikt u over een licentie op ons online vakblad, dan kunt u middels de link het complete artikel raadplegen: artikel Estate Planner Digitaal 2021/9; en
  • Cryptovermogen: een virtuele realiteit in de fiscaliteit (deel 2). Beschikt u over een licentie op ons online vakblad, dan kunt u middels de link het complete artikel raadplegen: artikel Estate Planner Digitaal 2021/13.
Naar literatuur overzicht


Naar boven

Wilt u beter adviseren over estate planning?
Meld u dan vandaag nog aan voor de meerdaagse opleiding Estate Planning Specialist

Uitgebreide Modellen Levenstestamenten
Completer dan ieder ander model, inclusief toelichting voor de levenstestateur

Kent u onze Estate Planning Tools al?
De meest geavanceerde reken- en datatoepassingen op de Nederlandse markt

Gebruiksvriendelijke Modellen Testamenten
Altijd up-to-date en inclusief een uitgebreide en heldere toelichting voor de testateur

Uniek in de markt: Aangifte Erfbelasting
Om op snelle, efficiënte en veilige wijze digitaal aangifte erfbelasting te kunnen doen

Twitter Linkedin