Estate Planning Expert
 

ACTUEEL
03-05-2024 - Verboden toegang voor (on)bevoegden (WPNR 2024/7457)
30-04-2024 - Levensverzekering, gemengde polis en samengesteld gezin: de Hoge Raad snapt het. De estateplanner ook?! (FTV 2024/12)

Verkoop van Italiaans onroerend goed uit een Nederlandse nalatenschap (JBN 2023/45)

LinkedIn
01-12-2023 | Categorie: Literatuur

Mr. J. van der Heijden

In de tweede helft van de vorige eeuw hebben veel Nederlanders in Italië een tweede huis gekocht en vaak hebben ze dat hun hele leven aangehouden. Als dat het geval is, zal het bij hun overlijden overgaan op hun erfgenamen. Maar wat moeten die doen om het huis op hun naam te krijgen en het te kunnen verkopen? Dat is een vraag die de auteur de laatste tijd in toenemende mate krijgt voorgelegd.
Volgens de Europese Erfrechtverordening worden de bevoegdheden van de erfgenamen, van de executeurs en van andere beheerders van de nalatenschap om zaken die tot de nalatenschap behoren te verkopen, bepaald door het recht dat de erfopvolging beheerst. Volgens de Verordening worden de voorwaarden voor de inschrijving van een recht op onroerende zaken niet bepaald door het recht dat de nalatenschap beheerst maar door het recht van de lidstaat waar het register wordt gehouden. Als het om Italiaans onroerend goed gaat, gelden als voorwaarden voor inschrijving van het eigendomsrecht op naam van de erfgenamen dat (1) bij de Italiaanse belastingdienst successieaangifte is gedaan en (2) desbetreffende zaken in het kadaster op naam van de erfgenamen zijn gesteld (de zogenaamde voltura catastale) en (3) in het register van onroerende zaken (Conservatoria dei Registri Immobiliari) een akte is ingeschreven waarmee de erfgenamen de Italiaanse zaken van de nalatenschap hebben aanvaard. Bij het doen van de successieaangifte zal onder meer een Europese Erfrechtverklaring moeten worden overgelegd. De akte van aanvaarding van de nalatenschap dient de vorm te hebben van een notariële akte of van een onderhandse akte met een gelegaliseerde handtekening en moet door een Italiaanse notaris worden opgesteld en ingeschreven.
Zolang niet aan al deze voorwaarden is voldaan, zullen de betreffende zaken niet geldig aan derden kunnen worden overgedragen, niet door de erfgenamen en ook niet door de executeur. De reden is dat Italiaans recht voor de geldigheid van de overdracht de zogenaamde continuïteit van de inschrijvingen verlangt. Daarmee wordt bedoeld dat alle inschrijvingen op elkaar aansluiten.  

Wanneer u een abonnement heeft op SDU Opmaat, dan kunt u middels de link het complete artikel raadplegen: artikel JBN 2023/45.

Naar literatuur overzicht


Naar boven

Wilt u beter adviseren over estate planning?
Meld u dan vandaag nog aan voor de meerdaagse opleiding Estate Planning Specialist

Uitgebreide Modellen Levenstestamenten
Completer dan ieder ander model, inclusief toelichting voor de levenstestateur

Kent u onze Estate Planning Tools al?
De meest geavanceerde reken- en datatoepassingen op de Nederlandse markt

Gebruiksvriendelijke Modellen Testamenten
Altijd up-to-date en inclusief een uitgebreide en heldere toelichting voor de testateur

Uniek in de markt: Aangifte Erfbelasting
Om op snelle, efficiënte en veilige wijze digitaal aangifte erfbelasting te kunnen doen

Twitter Linkedin