Estate Planning Expert
 

ACTUEEL
27-10-2021 - Bijeenkomst EPX-Circle wordt doorgeschoven naar begin 2022
21-10-2021 - Erflater heeft zijn vermogen langdurig uitgeleend. Wie betaalt de rekening? De ervende of de onterfde kinderen? (Estate Planner Digitaal 2021/10)

Renteoptimalisatie


Als bij het overlijden van de eerststervende ouder de wettelijke verdeling van toepassing is, zijn de afspraken die de erfgenamen over de rente maken van groot belang. De fiscale waarde van de onderbedelingsvordering van de kinderen neemt namelijk toe naarmate de rente hoger wordt. Dat heeft als voordeel dat bij het overlijden van de langstlevende ouder een groter deel van diens nalatenschap opgaat aan de betaling van schulden aan de kinderen. Er hoeft daardoor minder erfbelasting te worden betaald, terwijl de rente door de kinderen belastingvrij kan worden ontvangen. Daar staat tegenover dat bij het overlijden van de eerststervende ouder veelal meer erfbelasting verschuldigd zal zijn naargelang de rente hoger wordt. Het is derhalve noodzakelijk dat adviseurs die erfgenamen terzijde staan bij het opstellen van een aangifte erfbelasting – (kandidaat-)notarissen, belastingadviseurs, accountants en financieel planners – de fiscale gevolgen van diverse rentepercentages nauwgezet doorrekenen. Renteoptimalisatie is het perfecte hulpmiddel hierbij. Met dit handige online rekenprogramma kunnen de drie meest relevante rentevarianten bij de wettelijke verdeling namelijk in één oogopslag worden vergeleken:

  1. Rente = 0% (volledig fictief vruchtgebruik).
  2. Rente = 6% samengesteld (maximale rente, dus géén fictief vruchtgebruik).
  3. Rente = ‘optimaal’ (rentepercentage dat ervoor zorgt dat de vrijstellingen van de langstlevende ouder en kinderen optimaal worden benut).

Het online rekenprogramma Renteoptimalisatie is erg eenvoudig in gebruik. Na het invullen van een korte vragenlijst genereert u met één druk op de knop een document op maat, waarin een uitgebreid overzicht en een staafdiagram zijn opgenomen. Het document wordt aangeboden in PDF en is direct klaar voor gebruik. U hoeft het enkel nog af te drukken.

Prijs
Een licentie voor de toepassing Renteoptimalisatie kost € 300,00 excl. btw per jaar. Bij aanschaf van één licentie mogen (maximaal) vijf gebruikers worden aangewezen.

Informatie
Voor meer informatie over Renteoptimalisatie kunt u contact opnemen met mr. Pascal Baard:
Tel: 026-3708699
E-mail: pbaard@estateplanningexpert.nl


Offerte aanvragen


Naar boven

Gebruiksvriendelijke Modellen Testamenten
Altijd up-to-date en inclusief een uitgebreide en heldere toelichting voor de testateur

Wilt u beter adviseren over estate planning?
Meld u dan vandaag nog aan voor de opleiding Estate Planning Specialist

Kent u onze Estate Planning Tools al?
De meest geavanceerde reken- en datatoepassingen op de Nederlandse markt

Driedaagse Leergang Levenstestament
Voor de eerste editie van deze leergang hanteren we een extra aantrekkelijke prijs!

Modellen Huwelijkse Voorwaarden
Gebaseerd op de nieuwe wettelijke regeling en thans voor u beschikbaar

Twitter Linkedin