Estate Planning Expert
 

ACTUEEL
01-12-2023 - HR 1 december 2023, ECLI:NL:HR:2023:1664
30-11-2023 - Update Modellen Huwelijkse Voorwaarden

Mr. Cees Baard met pensioen

LinkedIn
14-01-2021 | Categorie: Algemeen

Mr. Pascal Baard nieuwe algemeen directeur van Estate Planning Expert

Per 1 januari jl. heeft mr. Cees Baard zijn functie als algemeen directeur van Estate Planning Expert neergelegd. Na een arbeidsleven van bijna 45 jaar vindt hij het mooi geweest en heeft hij besloten het stokje door te geven aan zijn oudste zoon, mr. Pascal Baard. Laatstgenoemde is enorm trots dat hij in de voetsporen van zijn vader mag treden.

Op 18-jarige leeftijd begon Cees zijn carrière bij de toenmalige Amrobank. Hij werkte er in uiteenlopende functies en volgde diverse opleidingen, waaronder die van de Nederlandse Federatie van Belastingadviseurs (NFB). Later studeerde hij ook nog fiscaal recht aan de Universiteit van Amsterdam. Door zijn combinatie van bankervaring en fiscale kennis was Cees de aangewezen persoon om bij de Amrobank de activiteiten op het terrein van financiële planning op te zetten en de adviseurs op te leiden. Na de fusie met de ABN kreeg hij de leiding over een hoofdkantoorafdeling die het private banking-kantorennet op dit gebied aanstuurde. Hij zette in die periode ook een nieuwe afdeling op: estate planning, dat hij destijds financiële planning in het kwadraat noemde. In 1994 vertrok Cees bij ABN AMRO en begon hij voor zichzelf. De aard van zijn werkzaamheden veranderde nauwelijks: enerzijds adviseerde hij vermogende particulieren op hun financiële en estate planning, anderzijds verzorgde hij opleidingen op deze terreinen. Zowel de eerste opleiding op het gebied van financiële planning in Nederland als de eerste opleiding op het gebied van estate planning ontstonden op zijn initiatief. Leuk detail is dat de cursisten van de estate planning opleiding, die in samenwerking met FBN Juristen in de markt werd gezet, later de Vereniging van Estate Planners in het Notariaat (EPN) oprichtten. In de jaren die volgden groeide de Baard Groep uit tot dé opleider in Nederland voor financiële planning. Reden voor Elsevier Opleidingen om de Baard Groep eind 1999 van Cees over te nemen.

Al tijdens zijn periode als afdelingsdirecteur van ABN AMRO is Cees zich steeds meer gaan interesseren en specialiseren in estate planning. Omdat hij van mening was dat er in die tijd geen volwaardig testamentadviesprogramma op de markt was, besloot Cees in 2001 een nieuw bedrijf op te richten en software te ontwikkelen waarmee de fiscale gevolgen van verschillende testamentvormen wél goed met elkaar konden worden vergeleken. Estate Planning Expert werd de naam van dit bedrijf en Estate Planning Tools zag het levenslicht. Naast een testamentvergelijkingsprogramma bestond Estate Planning Tools uit een aantal losse calculators en een kennisbank. Ondanks een moeizame start van het bedrijf – mede ingegeven door de aanslagen van 11 september 2001 – werd het aanbod in de loop der tijd steeds verder uitgebreid, onder meer met testamentmodellen en een successieaangifteprogramma. Ook besloot Cees weer te starten met het organiseren en doceren van opleidingen, maar nu uitsluitend op het gebied van estate planning. Want al was en is software de core business van Estate Planning Expert, het hart van Cees heeft altijd het meest bij opleidingen gelegen.

Pascal is al sinds 2003 aan Estate Planning Expert verbonden, eerst als notarieel jurist en vanaf 2009 als directeur software. Hij kent het bedrijf zodoende van haver tot gort en is nauw betrokken geweest bij de ontwikkeling van alle toepassingen en opleidingen die Estate Planning Expert vandaag de dag aanbiedt. Samen met mr. drs. Jessica Cantineau, die met ingang van 1 januari jl. tot directeur productontwikkeling is benoemd, en alle medewerkers gaat hij zijn uiterste best doen om het succes van Estate Planning Expert de komende jaren verder uit te bouwen. Hij heeft er het volste vertrouwen in dat dit gaat lukken. Dat dit ook voor Cees geldt, blijkt wel uit de mooie woorden die hij onlangs tot Pascal en Jessica sprak: “Ik zie in jullie een succesformule voor een verdere optimalisering van onze toepassingen en voor een verdere groei van het bedrijf. Jullie beschikken niet alleen over een enorme dosis vakinhoudelijke kennis, jullie hebben ook nog eens de gave om als een programmeur te denken en te handelen. Die combinatie is uiterst waardevol in de markt. Dat jullie lastige juridische en fiscale materie ogenschijnlijk eenvoudig in de software weten te verwerken, blijkt wel uit het huzarenstuk dat jullie hebben geleverd met het ontwikkelen van een digitaal aangifteprogramma voor de erfbelasting. Sinds begin vorig jaar kunnen de gebruikers met dit programma niet alleen de aangifte erfbelasting eenvoudig, veilig en snel langs elektronische weg naar de Belastingdienst verzenden, dankzij een ingenieuze koppeling aan de EPX-Cockpit kunnen ze er ook nog eens allerlei planningen mee maken en keuzes mee doorrekenen. Echt ontzettend knap gedaan. Ook de passie waarmee jullie tijdens workshops en demonstraties uitleg geven over de werking en het gebruik van de verschillende toepassingen bewonder ik enorm, net als het geduld en de snelheid waarmee jullie, dag in dag uit, gebruikersvragen beantwoorden. Estate Planning Expert heeft met jullie goud in handen!”

Naar algemeen overzicht


Naar boven

Wilt u beter adviseren over estate planning?
Meld u dan vandaag nog aan voor de meerdaagse opleiding Estate Planning Specialist

Uitgebreide Modellen Levenstestamenten
Completer dan ieder ander model, inclusief toelichting voor de levenstestateur

Kent u onze Estate Planning Tools al?
De meest geavanceerde reken- en datatoepassingen op de Nederlandse markt

Gebruiksvriendelijke Modellen Testamenten
Altijd up-to-date en inclusief een uitgebreide en heldere toelichting voor de testateur

Uniek in de markt: Aangifte Erfbelasting
Om op snelle, efficiënte en veilige wijze digitaal aangifte erfbelasting te kunnen doen

Twitter Linkedin