Estate Planning Expert
 

ACTUEEL
05-07-2024 - Update Modellen Huwelijkse Voorwaarden
02-07-2024 - Bijeenkomst EPX-Circle: maandag 30 september 2024 vanaf 1430u

IPR Huwelijksvermogensrecht


Veel Nederlanders hebben tegenwoordig bezittingen in het buitenland of wonen daar zelfs. Ook zijn er veel mensen met een buitenlandse nationaliteit die in Nederland wonen of hier bezittingen hebben. Het is daarom niet verwonderlijk dat steeds meer huwelijken een internationaal karakter hebben. De vraag rijst dan welk recht vanuit Nederlands perspectief van toepassing is op het huwelijksvermogensregime van de echtgenoten. Als er geen (geldige) rechtskeuze is uitgebracht, is het namelijk niet vanzelfsprekend dat dit het Nederlandse huwelijksvermogensrecht zal zijn.

In de loop der jaren zijn in Nederland verschillende regels gehanteerd om het toepasselijke huwelijksvermogensregime in internationale gevallen te bepalen. Zo zijn er het Haags Huwelijksgevolgenverdrag 1905, de door de Hoge Raad geformuleerde conflictregels in het Chelouche-Van Leer arrest uit 1976, het Haags Huwelijksvermogensverdrag 1978 en sinds 29 januari 2019 de Europese Huwelijksvermogensrechtverordening. In de diverse regelingen worden (deels) andere aanknopingsfactoren gebruikt. Als gevolg hiervan verschilt ook de uitkomst met betrekking tot het toepasselijke huwelijksvermogensrecht. Aangezien steeds het tijdstip van huwelijkssluiting maatgevend is voor het antwoord op de vraag welke regeling dient te worden toegepast, blijven ook de oude regels van belang voor de afwikkeling van vermogensregimes van huwelijken van oudere datum.

In het programma IPR Huwelijksvermogensrecht zijn de objectieve verwijzingsregels opgenomen van zowel de Europese Huwelijksvermogensrechtverordening, het Haags Huwelijksvermogensverdrag 1978, het Chelouche-Van Leer arrest als het Haags Huwelijksgevolgenverdrag 1905. Na het invullen van een korte vragenlijst genereert u met IPR Huwelijksvermogensrecht met één druk op de knop een document op maat, waarin wordt aangegeven welk recht vanuit Nederlands perspectief van toepassing is als de echtgenoten geen (geldige) rechtskeuze hebben uitgebracht. Het document wordt aangeboden in PDF en is direct klaar voor gebruik. U hoeft het enkel nog af te drukken.

Prijs
Een licentie voor de toepassing IPR Huwelijksvermogensrecht kost € 656,00 excl. btw per jaar. Bij aanschaf van één licentie mogen (maximaal) vijf gebruikers worden aangewezen.

Informatie
Voor meer informatie over de toepassing IPR Huwelijksvermogensrecht kunt u contact opnemen met mr. Pascal Baard (pbaard@estateplanningexpert.nl) of mr. drs. Jessica Cantineau (cantineau@estateplanningexpert.nl). Beiden zijn telefonisch bereikbaar onder nummer 026-3708699.


Offerte aanvragen


Naar boven

Wilt u beter adviseren over estate planning?
Meld u dan vandaag nog aan voor de meerdaagse opleiding Estate Planning Specialist

Uitgebreide Modellen Levenstestamenten
Completer dan ieder ander model, inclusief toelichting voor de levenstestateur

Kent u onze Estate Planning Tools al?
De meest geavanceerde reken- en datatoepassingen op de Nederlandse markt

Gebruiksvriendelijke Modellen Testamenten
Altijd up-to-date en inclusief een uitgebreide en heldere toelichting voor de testateur

Uniek in de markt: Aangifte Erfbelasting
Om op snelle, efficiënte en veilige wijze digitaal aangifte erfbelasting te kunnen doen

Twitter Linkedin