IPR Huwelijksvermogensrecht
Veel Nederlanders hebben tegenwoordig bezittingen in het buitenland of wonen daar zelfs. Ook zijn er veel mensen met een buitenlandse nationaliteit die in Nederland wonen of hier bezittingen hebben. Het is daarom niet verwonderlijk dat steeds meer huwelijken een internationaal karakter hebben. De vraag rijst dan welk recht vanuit Nederlands perspectief van toepassing is op het huwelijksvermogensregime van de echtgenoten. Als er geen (geldige) rechtskeuze is uitgebracht, is het namelijk niet vanzelfsprekend dat dit het Nederlandse huwelijksvermogensrecht zal zijn.
In de loop der jaren zijn in Nederland verschillende regels gehanteerd om het toepasselijke huwelijksvermogensregime in internationale gevallen te bepalen. Zo zijn er het Haags Huwelijksgevolgenverdrag 1905, de door de Hoge Raad geformuleerde conflictregels in het Chelouche-Van Leer arrest uit 1976, het Haags Huwelijksvermogensverdrag 1978 en – sinds 29 januari 2019 – de Europese Huwelijksvermogensrechtverordening. In de diverse regelingen worden (deels) andere aanknopingsfactoren gebruikt. Als gevolg hiervan verschilt ook de uitkomst met betrekking tot het toepasselijke huwelijksvermogensrecht. Aangezien steeds het tijdstip van huwelijkssluiting maatgevend is voor het antwoord op de vraag welke regeling dient te worden toegepast, blijven ook de oude regels van belang voor de afwikkeling van vermogensregimes van huwelijken van oudere datum.
In het programma IPR Huwelijksvermogensrecht zijn de objectieve verwijzingsregels opgenomen van zowel de Europese Huwelijksvermogensrechtverordening, het Haags Huwelijksvermogensverdrag 1978, het Chelouche-Van Leer arrest als het Haags Huwelijksgevolgenverdrag 1905. Na het invullen van een korte vragenlijst genereert u met IPR Huwelijksvermogensrecht met één druk op de knop een document op maat, waarin wordt aangegeven welk recht vanuit Nederlands perspectief van toepassing is als de echtgenoten geen (geldige) rechtskeuze hebben uitgebracht. Het document wordt aangeboden in PDF en is direct klaar voor gebruik. U hoeft het enkel nog af te drukken.
Prijs
Een licentie voor de toepassing IPR Huwelijksvermogensrecht kost € 656,00 excl. btw per jaar. Bij aanschaf van één licentie mogen (maximaal) vijf gebruikers worden aangewezen.
Informatie
Voor meer informatie over de toepassing IPR Huwelijksvermogensrecht kunt u contact opnemen met mr. Pascal Baard (pbaard@estateplanningexpert.nl) of mr. drs. Jessica Cantineau (cantineau@estateplanningexpert.nl). Beiden zijn telefonisch bereikbaar onder nummer 026-3708699.
Offerte aanvragen