Estate Planning Expert
 

ACTUEEL
16-05-2024 - Samenloop overdrachtsbelasting en schenkbelasting bij aandelenverkrijgingen (FBN 2024/20)
16-05-2024 - De Nederlandse erfbelasting blijft Europeesrechtelijk overeind (FBN 2024/19)

IPR Erfrecht


Het aantal mensen met een buitenlandse nationaliteit dat in Nederland woont of hier bezittingen heeft neemt toe. Omgekeerd geldt hetzelfde: steeds meer Nederlanders hebben bezittingen in het buitenland of wonen daar zelfs. Overlijdt zo’n wereldburger, dan komt de vraag op welk recht vanuit Nederlands perspectief van toepassing is op diens erfopvolging. Als er geen (geldige) rechtskeuze is uitgebracht, is het namelijk niet vanzelfsprekend dat dit het Nederlandse erfrecht zal zijn.

Als sprake is van een nalatenschap met internationale aspecten, dan moet sinds 17 augustus 2015 aan de hand van de regels van de Europese Erfrechtverordening worden beoordeeld of een nalatenschap vererft volgens de regels van Nederlands of buitenlands erfrecht. Vóór voornoemde datum was het Haags Erfrechtverdrag 1989 van kracht en diende aan de hand van de objectieve verwijzingsregels van dat verdrag te worden bepaald welk recht van toepassing was op de erfopvolging in een internationale situatie. In de twee regelingen worden (deels) andere aanknopingsfactoren gebruikt, zodat ook de uitkomst met betrekking tot het toepasselijke erfrecht verschilt.

In het programma IPR Erfrecht zijn de objectieve verwijzingsregels opgenomen van zowel de Europese Erfrechtverordening als van het Haags Erfrechtverdrag 1989. Na het invullen van een korte vragenlijst genereert u met IPR Erfrecht met één druk op de knop een document op maat, waarin wordt aangegeven welk recht vanuit Nederlands perspectief van toepassing is als de overledene geen (geldige) rechtskeuze heeft uitgebracht. Het document wordt aangeboden in PDF en is direct klaar voor gebruik. U hoeft het enkel nog af te drukken.

Prijs
Een licentie voor de toepassing IPR Erfrecht kost € 328,00 excl. btw per jaar. Bij aanschaf van één licentie mogen (maximaal) vijf gebruikers worden aangewezen.

Informatie
Voor meer informatie over de toepassing IPR Erfrecht kunt u contact opnemen met mr. Pascal Baard (pbaard@estateplanningexpert.nl) of mr. drs. Jessica Cantineau (cantineau@estateplanningexpert.nl). Beiden zijn telefonisch bereikbaar onder nummer 026-3708699.


Offerte aanvragen


Naar boven

Wilt u beter adviseren over estate planning?
Meld u dan vandaag nog aan voor de meerdaagse opleiding Estate Planning Specialist

Uitgebreide Modellen Levenstestamenten
Completer dan ieder ander model, inclusief toelichting voor de levenstestateur

Kent u onze Estate Planning Tools al?
De meest geavanceerde reken- en datatoepassingen op de Nederlandse markt

Gebruiksvriendelijke Modellen Testamenten
Altijd up-to-date en inclusief een uitgebreide en heldere toelichting voor de testateur

Uniek in de markt: Aangifte Erfbelasting
Om op snelle, efficiënte en veilige wijze digitaal aangifte erfbelasting te kunnen doen

Twitter Linkedin