Estate Planning Expert
 

ACTUEEL
01-12-2023 - HR 1 december 2023, ECLI:NL:HR:2023:1664
30-11-2023 - Update Modellen Huwelijkse Voorwaarden

Update toepassing Renteoptimalisatie

LinkedIn
23-08-2021 | Categorie: Algemeen

Integratie vragenlijst Renteoptimalisatie in EPX-Portal

In navolging van Estate Planner Digitaal, IPR Erfrecht, IPR Huwelijksvermogensrecht en Bedrijfsopvolgingsregeling is per heden ook de (vragenlijst bij de) toepassing Renteoptimalisatie in de EPX-Portal opgenomen.

Als bij het overlijden van de eerststervende ouder de wettelijke verdeling van toepassing is, zijn de afspraken die de erfgenamen over de rente maken van groot belang. De fiscale waarde van de onderbedelingsvordering van de kinderen neemt namelijk toe naarmate de rente hoger wordt. Dat heeft als voordeel dat bij het overlijden van de langstlevende ouder een groter deel van diens nalatenschap opgaat aan de betaling van schulden aan de kinderen. Er hoeft daardoor minder erfbelasting te worden betaald, terwijl de rente door de kinderen belastingvrij kan worden ontvangen. Daar staat tegenover dat bij het overlijden van de eerststervende ouder veelal meer erfbelasting verschuldigd zal zijn naargelang de rente hoger wordt. Het is derhalve noodzakelijk dat adviseurs die erfgenamen terzijde staan bij het opstellen van een aangifte erfbelasting – (kandidaat-)notarissen, belastingadviseurs, accountants en financieel planners – de fiscale gevolgen van diverse rentepercentages nauwgezet doorrekenen. Renteoptimalisatie is het perfecte hulpmiddel hierbij. Met dit handige online rekenprogramma kunnen de drie meest relevante rentevarianten bij de wettelijke verdeling namelijk in één oogopslag worden vergeleken:

  1. Rente = 0% (volledig fictief vruchtgebruik).
  2. Rente = 6% samengesteld (maximale rente, dus géén fictief vruchtgebruik).
  3. Rente = ‘optimaal’ (rentepercentage dat ervoor zorgt dat de vrijstellingen van de langstlevende ouder en kinderen optimaal worden benut).

Na het invullen van een korte vragenlijst genereert u met Renteoptimalisatie met één druk op de knop een document op maat, waarin een uitgebreid overzicht en een staafdiagram zijn opgenomen. Het document wordt aangeboden in PDF en is direct klaar voor gebruik. U hoeft het enkel nog af te drukken.

De komende maanden zullen ook alle resterende (vragenlijsten bij de) toepassingen in de EPX-Portal geïntegreerd worden – te beginnen met Testamentoverzicht.

Vragen/opmerkingen
Mocht u naar aanleiding van het bovenstaande vragen of opmerkingen hebben, dan kunt u contact opnemen met mr. Pascal Baard of mr. drs. Jessica Cantineau:
Tel: 026-3708699
E-mail: info@estateplanningexpert.nl

Naar algemeen overzicht


Naar boven

Wilt u beter adviseren over estate planning?
Meld u dan vandaag nog aan voor de meerdaagse opleiding Estate Planning Specialist

Uitgebreide Modellen Levenstestamenten
Completer dan ieder ander model, inclusief toelichting voor de levenstestateur

Kent u onze Estate Planning Tools al?
De meest geavanceerde reken- en datatoepassingen op de Nederlandse markt

Gebruiksvriendelijke Modellen Testamenten
Altijd up-to-date en inclusief een uitgebreide en heldere toelichting voor de testateur

Uniek in de markt: Aangifte Erfbelasting
Om op snelle, efficiënte en veilige wijze digitaal aangifte erfbelasting te kunnen doen

Twitter Linkedin