Estate Planning Expert
 

ACTUEEL
30-09-2022 - Bevoegdheid tot beheer van aandelen in een bv die tot een nalatenschap behoren (FTV 2022/30)
30-09-2022 - Het Waarderingsbesluit Successiewet van 15 juni 2022 (FTV 2022/29)

Aangifte Schenkbelasting 2022 beschikbaar

LinkedIn
04-04-2022 | Categorie: Algemeen

De 2022-versie van ons digitale aangifteprogramma is sinds vandaag live

Ook dit jaar is in de periode vóór 1 maart jl. weer ontzettend veel gebruik gemaakt van onze toepassing Aangifte Schenkbelasting. Niet verwonderlijk natuurlijk, omdat u met dit programma aangiften schenkbelasting 2021 eenvoudig, veilig én snel langs elektronische weg naar de Belastingdienst kon verzenden.

Voor het verzorgen van aangiften schenkbelasting 2022 hebt u op dit moment nog voldoende tijd. Desondanks hebben wij de afgelopen weken al van meerdere gebruikers de vraag ontvangen wanneer de 2022-versie van onze toepassing Aangifte Schenkbelasting beschikbaar komt. Veel cliënten vinden het kennelijk prettig als de aangifte direct na de schenking al wordt ingediend, en niet pas over een (klein) jaar.

Nadat wij eind februari van de Belastingdienst de benodigde documentatie hadden ontvangen, zijn we direct aan de slag gegaan met het vervaardigen van de 2022-versie. Op vrijdag 25 maart jl. was de nieuwe versie gereed en wij waren dan ook van plan om die dag ‘live’ te gaan. Tijdens een laatste controle bleek echter dat in het aangifteoverzicht een oranje zandloper bleef staan. Dit betekende dat gebruikers na het indienen van de aangifte schenkbelasting 2022 van de Belastingdienst géén ontvangstbevestiging ontvingen. Oftewel: u wist niet of de ingediende aangifte in goede orde door de Belastingdienst was ontvangen of niet. Om die reden hebben wij de update tot nader order moeten uitstellen. Vanmorgen ontvingen wij van de Belastingdienst gelukkig het bericht dat het probleem is verholpen. Het heeft dus iets langer geduurd dan gepland, maar... Vanaf vandaag kunt u aangiften schenkbelasting 2022 digitaal bij de Belastingdienst indienen!

In navolging van een reeks andere programma's is thans ook de toepassing Aangifte Schenkbelasting – voor wat betreft de jaren 2021 en 2022 – in de EPX-Portal geïntegreerd. De vragenlijsten voor de jaren 2020, 2019 en 2018 blijven de komende periode nog op de oude wijze beschikbaar.

Net als de eerdere versies is ook de 2022-versie voorzien van een aan de cliënt(en) uit te reiken (concept)rapport van de aangifte met een akkoordverklaring. Een ingevulde vragenlijst kunt u eenvoudig bewaren door op de button Opslaan als (.epx) te klikken. In een door u geselecteerde map op uw lokale computer of server slaat u dan een bestand op met de extensie '.epx'. Op een later tijdstip kunt u dit opgeslagen bestand eenvoudig openen door in de werkbalk bovenaan (onder Opgeslagen vragenlijst) op de button Openen te klikken.

Wanneer de toestemming van de cliënt(en) is ontvangen om de aangifte schenkbelasting langs elektronische weg naar de Belastingdienst te verzenden, kunt u door het betreffende vinkje te plaatsen en te klikken op Aangifte Schenkbelasting de aangifte eenvoudig indienen. Vervolgens kunt u in het aangifteoverzicht in de EPX-Portal de verzendstatus van de aangifte controleren.

Uiteraard treft u ook in de vernieuwde toepassing een uitgebreide handleiding aan.

Vragen/opmerkingen
Mocht u naar aanleiding van het bovenstaande vragen of opmerkingen hebben, dan kunt u contact opnemen met mr. Pascal Baard of mr. drs. Jessica Cantineau:
Tel: 026-3708699
E-mail: info@estateplanningexpert.nl

Naar algemeen overzicht


Naar boven

Gebruiksvriendelijke Modellen Testamenten
Altijd up-to-date en inclusief een uitgebreide en heldere toelichting voor de testateur

Wilt u beter adviseren over estate planning?
Meld u dan vandaag nog aan voor de opleiding Estate Planning Specialist

Kent u onze Estate Planning Tools al?
De meest geavanceerde reken- en datatoepassingen op de Nederlandse markt

Driedaagse Leergang Levenstestament
Uitgebreide leergang waarin alle relevante deelonderwerpen aan bod komen

Modellen Huwelijkse Voorwaarden
Nu inclusief een uitgebreid model mét toelichting voor ongehuwde samenwoners

Twitter Linkedin