Estate Planning Expert
 

ACTUEEL
01-12-2023 - HR 1 december 2023, ECLI:NL:HR:2023:1664
30-11-2023 - Update Modellen Huwelijkse Voorwaarden

Update Modellen Levenstestamenten

LinkedIn
05-07-2023 | Categorie: Algemeen

Nieuw: twee handige verklaringen inzake het levenstestament

Iets meer dan een jaar geleden, op 1 juli 2022 om precies te zijn, is de eerste versie van de toepassing Modellen Levenstestamenten op de markt verschenen. Een modellencommissie onder leiding van mr. Aniel Autar heeft vervolgens hard gewerkt aan een tweede versie. Op 15 februari jl. was deze tweede versie gereed en werd het programma, op massaal verzoek van de gebruikers, uitgebreid met twee verkorte varianten van het levenstestament. Sindsdien zijn de volgende vijf modellen beschikbaar:

  • Verkort levenstestament vermogensrechtelijk
  • Verkort levenstestament vermogensrechtelijk en geneeskundig
  • Uitgebreid levenstestament vermogensrechtelijk
  • Uitgebreid levenstestament vermogensrechtelijk en geneeskundig
  • Algemene volmacht

Nieuw: twee handige verklaringen inzake het levenstestament
De afgelopen maanden heeft de modellencommissie zich beziggehouden met de ontwikkeling van twee handige verklaringen inzake het levenstestament:

  • Verklaring van ingaan levenstestament
  • Onderhandse verklaring van aanvaarding benoeming levensexecuteur

Beide verklaringen zijn vanaf vandaag voor de gebruikers beschikbaar in de derde versie van de toepassing Modellen Levenstestamenten!

De Verklaring van ingaan levenstestament is een notariële verklaring waaruit blijkt dat de volmacht in werking is getreden, wie de levensexecuteur is en wat diens vertegenwoordigingsbevoegdheid is. Gebruikers kunnen deze notariële verklaring eenvoudig en snel samenstellen aan de hand van zowel een statisch model als een dynamische vragenlijst.

In de Onderhandse verklaring van aanvaarding benoeming levensexecuteur verklaart de levensexecuteur zijn benoeming te aanvaarden en bevestigt hij dat er geen bezwaren tegen die benoeming zijn. Deze onderhandse verklaring kunnen gebruikers uitsluitend samenstellen aan de hand van een statisch model.

Overige wijzigingen
In de derde versie van de toepassing Modellen Levenstestamenten zijn ook enkele tekstuele aanpassingen gedaan in de bepalingen Aan notaris verstrekte documentatie en Offensief beleggen toegestaan. Aan dit laatste tekstblok zijn bovendien drie nieuwe varianten toegevoegd in de modellen Uitgebreid levenstestament vermogensrechtelijk en Uitgebreid levenstestament vermogensrechtelijk en geneeskundig:

  • Nee, alleen neutraal en defensief beleggen
  • Nee, alleen defensief beleggen
  • Nee, geheel niet beleggen

Levenstestament voor de ondernemer
Tot slot: op dit moment is de modellencommissie bezig met de ontwikkeling van een zesde model. In dit zogenoemde Levenstestament voor de ondernemer geeft de ondernemer aan zijn vertegenwoordiger (zakelijke levensexecuteur) een ondernemersvolmacht. Hiermee wordt voorkomen dat de onderneming stil komt te liggen als de ondernemer (tijdelijk) uit de roulatie is en daardoor niet of onvoldoende leiding kan geven.

Wij streven ernaar het model Levenstestament voor de ondernemer dit najaar nog aan de gebruikers beschikbaar te stellen in een vierde versie van de toepassing Modellen Levenstestamenten.

Vragen/opmerkingen
Mocht u naar aanleiding van het bovenstaande vragen of opmerkingen hebben, dan kunt u contact opnemen met mr. Pascal Baard of mr. drs. Jessica Cantineau:
Tel: 026-3708699
E-mail: info@estateplanningexpert.nl

Naar algemeen overzicht


Naar boven

Wilt u beter adviseren over estate planning?
Meld u dan vandaag nog aan voor de meerdaagse opleiding Estate Planning Specialist

Uitgebreide Modellen Levenstestamenten
Completer dan ieder ander model, inclusief toelichting voor de levenstestateur

Kent u onze Estate Planning Tools al?
De meest geavanceerde reken- en datatoepassingen op de Nederlandse markt

Gebruiksvriendelijke Modellen Testamenten
Altijd up-to-date en inclusief een uitgebreide en heldere toelichting voor de testateur

Uniek in de markt: Aangifte Erfbelasting
Om op snelle, efficiënte en veilige wijze digitaal aangifte erfbelasting te kunnen doen

Twitter Linkedin