Estate Planning Expert
 

ACTUEEL
03-05-2024 - Verboden toegang voor (on)bevoegden (WPNR 2024/7457)
30-04-2024 - Levensverzekering, gemengde polis en samengesteld gezin: de Hoge Raad snapt het. De estateplanner ook?! (FTV 2024/12)

Update Modellen Huwelijkse Voorwaarden

LinkedIn
30-11-2023 | Categorie: Algemeen

Nieuwe en gewijzigde tekstblokken inzake pensioen en andere oudedagsvoorzieningen

De toepassing Modellen Huwelijkse Voorwaarden is onmisbaar geworden in de dagelijkse praktijk van steeds meer (notaris)kantoren. Het programma biedt gebruiksgemak, eenvoudig te behalen tijdwinst en zekerheid van altijd actuele tekstblokken in zowel de akten (huwelijkse voorwaarden, partnerschapsvoorwaarden en samenlevingsovereenkomst) als de bijbehorende toelichtingen. Hoewel dit programma alweer zes jaar bestaat, wordt het – mede naar aanleiding van gebruikersvragen en ontwikkelingen in de jurisprudentie en wetgeving – nog steeds doorontwikkeld.

Vandaag zijn in het op veel (notaris)kantoren populaire programma de volgende aanpassingen en uitbreidingen doorgevoerd:

  1. Het tekstblok Oudersdomspensioen is in geval van huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden aangepast. Thans kan de periode van pensioenverevening ook ingaan vanaf de datum van eerdere samenwoning. Daarnaast kan ervoor gekozen worden de periode eerder te laten eindigen, namelijk bij de indiening van het verzoek tot scheiding.
     
  2. In geval van huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden is een nieuw tekstblok Andere oudedagsvoorzieningen opgenomen. Op gelijke wijze als bij het tekstblok Ouderdomspensioen kan voor een eerdere startdatum en/of een eerdere einddatum van verrekening gekozen worden dan het aangaan dan wel eindigen van huwelijk of geregistreerd partnerschap. Voorts kan gekozen worden om geen verrekening te laten plaatsvinden.
    In het model Samenlevingsovereenkomst is een bepaling opgenomen dat, in aanvulling op het niet verrekenen van ouderdomspensioen, de waarde van andere oudedagsvoorzieningen ook niet wordt verrekend.
     
  3. In het model Samenlevingsovereenkomst wordt thans een tekst opgenomen wanneer is gekozen voor Aanspraak op partnerpensioen = Nee.
     
  4. In verband met bovenstaande aanpassingen en uitbreidingen worden in alle modellen naast rechten op ouderdoms- en nabestaandenpensioen ook aanspraken op andere oudedagsvoorzieningen uitgesloten bij een algehele of wettelijke gemeenschap van goederen dan wel bij een finaal verrekenbeding.
     
  5. In het tekstblok Kosten van de huishouding worden voorts in alle modellen premies voor pensioenrechten noch premies voor andere oudedagsvoorzieningen als kosten van de huishouding gezien.
     
  6. In verband met bovenstaande aanpassingen en uitbreidingen komen in geval van huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden in de tekstblokken Inkomen (Standaard inkomensbegrip) en Inkomen (Uitgebreid inkomensbegrip) betaalde premies voor pensioenrechten en/of andere oudedagsvoorzieningen alleen in mindering op het inkomen als deze worden verevend/verrekend. In het model Samenlevingsovereenkomst komen bedoelde premies niet in mindering op het inkomen.
     
  7. De toelichtingen van alle modellen zijn op bovenstaande wijzigingen aangepast.
     
  8. In het model Samenlevingsovereenkomst waren in de tekstblokken Verkrijging goed en vergoeding en Voldoening schuld en vergoeding van elkaar verschillende opeisingsgronden opgenomen voor de diverse soorten vergoedingsrechten die tussen partners kunnen ontstaan. Vanwege de korte verjaringstermijn die geldt voor samenwoners is het niet wenselijk dat deze vergoedingsvorderingen tijdens de samenwoning opeisbaar worden. Daarom zijn thans in beide artikelen slechts als opeisingsgronden opgenomen: het einde van de samenlevingsovereenkomst dan wel faillissement, surseance van betaling en schuldsanering.

Vragen/opmerkingen
Mocht u naar aanleiding van het bovenstaande vragen of opmerkingen hebben, dan kunt u contact opnemen met mr. Pascal Baard of mr. drs. Jessica Cantineau:
Tel: 026-3708699
E-mail: info@estateplanningexpert.nl

Naar algemeen overzicht


Naar boven

Wilt u beter adviseren over estate planning?
Meld u dan vandaag nog aan voor de meerdaagse opleiding Estate Planning Specialist

Uitgebreide Modellen Levenstestamenten
Completer dan ieder ander model, inclusief toelichting voor de levenstestateur

Kent u onze Estate Planning Tools al?
De meest geavanceerde reken- en datatoepassingen op de Nederlandse markt

Gebruiksvriendelijke Modellen Testamenten
Altijd up-to-date en inclusief een uitgebreide en heldere toelichting voor de testateur

Uniek in de markt: Aangifte Erfbelasting
Om op snelle, efficiënte en veilige wijze digitaal aangifte erfbelasting te kunnen doen

Twitter Linkedin