Estate Planning Expert
 

ACTUEEL
03-05-2024 - Verboden toegang voor (on)bevoegden (WPNR 2024/7457)
30-04-2024 - Levensverzekering, gemengde polis en samengesteld gezin: de Hoge Raad snapt het. De estateplanner ook?! (FTV 2024/12)

Update Modellen Testamenten

LinkedIn
02-02-2024 | Categorie: Algemeen

Overzicht van de op 2 februari 2024 doorgevoerde wijzigingen

Mede naar aanleiding van gebruikersvragen wordt de toepassing Modellen Testamenten continu doorontwikkeld. Vandaag zijn in dit programma dan ook enkele aanpassingen gedaan:

  • In het tekstblok Dertigdagenclausule is de keuze en de tekst van de uitzondering ten aanzien van de partner voortaan positief geformuleerd ('mits ervende afstammelingen') in plaats van negatief ('tenzij geen ervende afstammelingen').
     
  • In hetzelfde tekstblok zijn twee keuzes toegevoegd. Het is voortaan ook mogelijk een uitzondering op de dertigdagenclausule op te nemen als een kind met achterlating van afstammelingen overlijdt (in de testamentvarianten met kinderen) of als een andere erfgenaam met achterlating van afstammelingen overlijdt (in de testamentvariant 'Anders') en het de bedoeling van de testateur is de clausule in die situaties niet toe te passen. Uiteraard is bij deze keuzes ook een tekst in de toelichting opgenomen.
     
  • In het tekstblok Legaat ter grootte van de legitieme is verduidelijkt dat er ten aanzien van dit legaat alleen sprake kan zijn van plaatsvervulling in de gevallen bedoeld in art. 4:63 lid 2 BW.
     
  • In de toelichting op het tekstblok Rechtskeuze is een attentie toegevoegd voor het geval er (in de toekomst) sprake is van vermogen in het buitenland en/of een verhuizing naar het buitenland.
     
  • In geval van een onterving is voortaan in de toelichting een tekst hieromtrent opgenomen. In de testamentvarianten met kinderen wordt in verband met de legitieme portie voorts verwezen naar de toelichting op het tekstblok Volgorde inkorting (bij legitieme portie en andere wettelijke rechten).
     
  • In de toelichting op het tekstblok Volgorde inkorting (bij legitieme portie en andere wettelijke rechten) wordt een samenwonende testateur, die één of meer kinderen van zijn partner (mede) tot zijn erfgenamen benoemt, erop gewezen dat art. 4:91 BW niet geldt voor quasi-stiefkinderen.

Vragen/opmerkingen
Mocht u naar aanleiding van het bovenstaande vragen of opmerkingen hebben, dan kunt u contact opnemen met mr. Pascal Baard of mr. drs. Jessica Cantineau:
Tel: 026-3708699
E-mail: info@estateplanningexpert.nl

Naar algemeen overzicht


Naar boven

Wilt u beter adviseren over estate planning?
Meld u dan vandaag nog aan voor de meerdaagse opleiding Estate Planning Specialist

Uitgebreide Modellen Levenstestamenten
Completer dan ieder ander model, inclusief toelichting voor de levenstestateur

Kent u onze Estate Planning Tools al?
De meest geavanceerde reken- en datatoepassingen op de Nederlandse markt

Gebruiksvriendelijke Modellen Testamenten
Altijd up-to-date en inclusief een uitgebreide en heldere toelichting voor de testateur

Uniek in de markt: Aangifte Erfbelasting
Om op snelle, efficiënte en veilige wijze digitaal aangifte erfbelasting te kunnen doen

Twitter Linkedin