Estate Planning Expert
 

ACTUEEL
03-05-2024 - Verboden toegang voor (on)bevoegden (WPNR 2024/7457)
30-04-2024 - Levensverzekering, gemengde polis en samengesteld gezin: de Hoge Raad snapt het. De estateplanner ook?! (FTV 2024/12)

Aangifte schenk- en erfbelasting 2024

LinkedIn
04-03-2024 | Categorie: Algemeen

Nu live: de 2024-versies van onze digitale aangifteprogramma's

De 2024-versies van onze toepassingen Aangifte Schenkbelasting en Aangifte Erfbelasting zijn sinds vandaag voor gebruikers beschikbaar!

Beide aangifteprogramma’s waren al enkele weken klaar voor gebruik, maar we moesten nog even wachten op de Belastingdienst. De nieuwe versies kunnen namelijk niet live worden gezet als de poorten voor het ontvangen van aangiften schenk- en erfbelasting 2024 nog gesloten zijn. Het openen van de poorten stond gepland op vrijdag 1 maart jl. De Belastingdienst heeft deze planning gelukkig gehaald, zodat gebruikers vanaf nu met de vernieuwde versies aan de slag kunnen.

Wijzigingen
Ten opzichte van de 2023-versies van onze digitale aangifteprogramma's zijn met name achter de schermen diverse aanpassingen gedaan. Aan de voorkant is vrij weinig gewijzigd. Gebruikers zullen dus nauwelijks verschil merken!

De wijzigingen die wél voor gebruikers zichtbaar zijn, betreffen in het geval van de toepassing Aangifte Schenkbelasting:

  • Indien de schenking uit een onroerende zaak bestaat, wordt niet meer gevraagd wat de waarde van de schenking is. Op basis van de antwoorden op de diverse vervolgvragen berekent de Belastingdienst voortaan kennelijk zelf de waarde van de schenking.
     
  • Bij de schenking van een in Nederland gelegen woning hoeft uitsluitend nog de WOZ-waarde te worden opgegeven. Naar de de waarde in het economische verkeer wordt uitlsuitend nog gevraagd als géén sprake is van een in Nederland gelegen woning.
     
  • Indien de schenking uit een verhuurde of verpachte onroerende zaak bestaat, wordt nu ook gevraagd of de onroerende zaak 1) tijdelijk is verhuurd en 2) aan een gelieerde partij is verhuurd.
     
  • De vraag of er overdrachtsbelasting met de aanslag moet worden verrekend is geschrapt. In plaats daarvan wordt nu gevraagd of over de geschonken onroerende zaak ook overdrachtsbelasting is betaald. Indien de nieuwe vraag bevestigend wordt beantwoord, moet u vervolgens aangeven 1) over welk bedrag overdrachtsbelasting is berekend, 2) welk bedrag de ontvanger aan overdrachtsbelasting heeft betaald, 3) of de schenker de vorige eigenaar van de geschonken onroerende zaak is waarover de ontvanger verrekening van overdrachtsbelasting wil en 4) wat de datum van de juridische levering is.
     
  • Er kan niet meer worden aangegeven dat de ontvanger gebruik wil maken van de eenmalige vrijstelling voor de eigen woning.
     
  • Er kan niet langer worden aangegeven of sprake is van een andere bijzondere situatie.

In het geval van de toepassing Aangifte Erfbelasting gaat het slechts om een heel minimale aanpassing: in de popup Andere onroerende zaak is de vraag Reële huurprijs gewijzigd in Gebruikelijke huurprijs.

Vragen/opmerkingen
Mocht u naar aanleiding van het bovenstaande vragen of opmerkingen hebben, dan kunt u contact opnemen met mr. Pascal Baard of mr. drs. Jessica Cantineau:
Tel: 026-3708699
E-mail: info@estateplanningexpert.nl

Naar algemeen overzicht


Naar boven

Wilt u beter adviseren over estate planning?
Meld u dan vandaag nog aan voor de meerdaagse opleiding Estate Planning Specialist

Uitgebreide Modellen Levenstestamenten
Completer dan ieder ander model, inclusief toelichting voor de levenstestateur

Kent u onze Estate Planning Tools al?
De meest geavanceerde reken- en datatoepassingen op de Nederlandse markt

Gebruiksvriendelijke Modellen Testamenten
Altijd up-to-date en inclusief een uitgebreide en heldere toelichting voor de testateur

Uniek in de markt: Aangifte Erfbelasting
Om op snelle, efficiënte en veilige wijze digitaal aangifte erfbelasting te kunnen doen

Twitter Linkedin