Estate Planning Expert
 

ACTUEEL
03-05-2024 - Verboden toegang voor (on)bevoegden (WPNR 2024/7457)
30-04-2024 - Levensverzekering, gemengde polis en samengesteld gezin: de Hoge Raad snapt het. De estateplanner ook?! (FTV 2024/12)

Update Aangifte Erfbelasting

LinkedIn
17-04-2024 | Categorie: Algemeen

Toepassing art. 25 SW (samentelregeling partners)

Op grond van art. 25 SW dienen voor de berekening van de verschuldigde erfbelasting alle (fictieve) verkrijgingen door partners (art. 1a SW juncto art. 5a AWR) bij elkaar te worden opgeteld en als één verkrijging door de partner met de nauwste verwantschap met de overledene te worden aangemerkt. Desondanks blijkt de Belastingdienst te verlangen dat de (fictieve) verkrijgingen van beide partners afzonderlijk in het elektronische bericht worden opgenomen. Om die reden is de invoerwijze in de EPX-Manager thans aangepast. Bovendien kan uitsluitend nog worden aangegeven dat art. 25 SW van toepassing is in het geval op het tabblad Overlijden de vraag Soort regeling – dus als de overledene geen testament heeft – of de vraag Soort testament met Anders is beantwoord.

Gewijzigde invoerwijze in de EPX-Manager
Indien art. 25 SW van toepassing is, voert u eerst de ene partner als erfgenaam op in de popup Erfgenaam (op het tabblad Overlijden). Bij deze erfgenaam beantwoordt u de vraag Toepassing art. 25 SW (samentelregeling partners) dan met Ja. In het veld achter de vervolgvraag Burgerservicenummer partner voert u vervolgens het (negencijferige) BSN van de tweede partner/erfgenaam in.

Zodra de gegevens van de eerste partner/erfgenaam volledig zijn ingevoerd, voert u de tweede partner als erfgenaam op in een nieuwe popup Erfgenaam. Ook bij deze erfgenaam beantwoordt u de vraag Toepassing art. 25 SW (samentelregeling partners) met Ja. In het veld achter de vervolgvraag Burgerservicenummer partner voert u vervolgens het (negencijferige) BSN van de eerste partner/erfgenaam in.

Art. 25 SW wordt toegepast naar de nauwste verwantschap van de overledene met de partners. Bij toepassing van de samentelregeling dienen voor een juiste berekening beide partners/erfgenamen daarom in dezelfde tariefgroep te vallen en dezelfde vrijstelling te krijgen. In geval van een ervende vader en moeder wordt bij beiden zodoende de Relatie met de overledene met Ouder aangegeven en in geval van een ervende broer en schoonzus bij beiden met Anders (verwant).
Om die reden is het thans mogelijk gemaakt om de vraag Relatie met de overledene met Schoonkind te beantwoorden. Zo kunt u bereiken dat de verkrijging van een partner van een kind wordt opgeteld bij de verkrijging van het betreffende kind. In het digitale bestand van de aangifte erfbelasting is er namelijk geen onderscheid tussen kinderen, stiefkinderen, pleegkinderen of schoonkinderen. Al deze 'kinderen' krijgen dezelfde relatiecode, behoudens wanneer sprake is van een (stief/pleeg)kind met een beperking.

Rekenmethodiek in de EPX-Cockpit
In eerste instantie wordt de door iedere partner verschuldigde erfbelasting berekend alsof art. 25 SW niet van toepassing is. Achter de schermen worden de verkrijgingen vervolgens bij elkaar opgeteld en wordt de juiste, totaal verschuldigde erfbelasting berekend. Tot slot wordt de eerder berekende erfbelasting bij iedere partner gecorrigeerd naar rato van ieders verkrijging tot de totale verkrijging van de partners.

Vragen/opmerkingen
Mocht u naar aanleiding van het bovenstaande vragen of opmerkingen hebben, dan kunt u contact opnemen met mr. Pascal Baard of mr. drs. Jessica Cantineau:
Tel: 026-3708699
E-mail: info@estateplanningexpert.nl

Naar algemeen overzicht


Naar boven

Wilt u beter adviseren over estate planning?
Meld u dan vandaag nog aan voor de meerdaagse opleiding Estate Planning Specialist

Uitgebreide Modellen Levenstestamenten
Completer dan ieder ander model, inclusief toelichting voor de levenstestateur

Kent u onze Estate Planning Tools al?
De meest geavanceerde reken- en datatoepassingen op de Nederlandse markt

Gebruiksvriendelijke Modellen Testamenten
Altijd up-to-date en inclusief een uitgebreide en heldere toelichting voor de testateur

Uniek in de markt: Aangifte Erfbelasting
Om op snelle, efficiënte en veilige wijze digitaal aangifte erfbelasting te kunnen doen

Twitter Linkedin