Estate Planning Expert
 

ACTUEEL
03-05-2024 - Verboden toegang voor (on)bevoegden (WPNR 2024/7457)
30-04-2024 - Levensverzekering, gemengde polis en samengesteld gezin: de Hoge Raad snapt het. De estateplanner ook?! (FTV 2024/12)

Update Modellen Huwelijkse Voorwaarden

LinkedIn
26-04-2024 | Categorie: Algemeen

Aanpassingen naar aanleiding van jurisprudentie en gebruikersvragen

Mede naar aanleiding van jurisprudentie en gebruikersvragen wordt de toepassing Modellen Huwelijkse Voorwaarden continu doorontwikkeld. Vandaag zijn in dit programma dan ook, na goedkeuring door de Hoofdredactie Modellen EPX (bestaande uit mr. dr. Nicole Gubbels, mr. Aniel Autar, mr. dr. Hans Vegter en mr. Peter Blokland), enkele aanpassingen doorgevoerd:

  1. Aan het model Wettelijke beperkte gemeenschap van goederen is naar aanleiding van het arrest van Hof Arnhem-Leeuwarden 27 februari 2024, ECLI:NL:GHARL:2024:1409, een nieuw lid toegevoegd (vaste tekst). Schulden ten aanzien van een gemeenschappelijk goed die een partner op het moment van het aangaan van de wettelijke gemeenschap aan de andere partner heeft, bijvoorbeeld wegens meerinbreng in de gezamenlijke woning, worden uitdrukkelijk van de wettelijke beperkte gemeenschap uitgesloten. Deze schulden behoren daardoor tot het privévermogen. De vorderingen van de andere partner die daar tegenover staan, behoren namelijk ook tot zijn privévermogen.
     
  2. Om dezelfde reden zijn in de tekstblokken Finale verrekening bij scheiding (ja, alsof wettelijke gemeenschap van goederen vanaf 01/01/2018) en Finale verrekening bij overlijden (ja, alsof wettelijke gemeenschap van goederen vanaf 01/01/2018) schulden ten aanzien van een gemeenschappelijk goed die een partner bij het aangaan van het huwelijk, het geregistreerd partnerschap of de samenlevingsovereenkomst aan de andere partner heeft, uitdrukkelijk van de verrekening alsof sprake is van een wettelijke beperkte gemeenschap uitgesloten.
     
  3. De tekstblokken Verkrijging goed en vergoeding en Voldoening schuld en vergoeding zijn vervallen. In plaats daarvan is het nieuwe tekstblok Vergoedingsrechten en -plichten opgenomen. De verschillende soorten vergoedingsrechten, die afhankelijk van de oorzaak en het moment van het ontstaan daarvan op grond van (de parlementaire geschiedenis van) art. 1:87 BW tussen partners kunnen bestaan, worden beschreven. Vervolgens kan – afhankelijk van de geselecteerde huwelijkse voorwaarden – gekozen worden voor de vergoedingsmethodes Op grond van nominaliteitsleer, Nominaal plus rente en Op grond van beleggingsleer.
    In dat laatste geval kan ten aanzien van de soorten vergoedingsrechten, die anders dan bij de aanschaf van een goed ontstaan, gekozen worden hoe de partners daarmee om wensen te gaan. Het is voorts mogelijk te bepalen dat de beleggingsleer slechts op specifieke goederen van toepassing is.
    Voor alle varianten kan voor wat betreft verbruiksgoederen gekozen worden voor een vergoeding op basis van afschrijving in plaats van nominale vergoeding volgens de wet. In geval van de modellen Uitsluiting gemeenschap van goederen, Gemeenschap van inboedel en Samenlevingsovereenkomst kan, mits niet is gekozen voor een draagplichtovereenkomst, een vergoedingsrecht ten aanzien van de woning worden vastgelegd.
     
  4. Vanwege het nieuwe tekstblok Vergoedingsrechten en -plichten zijn in de tekstblokken Finale verrekening bij scheiding (ja, alsof algehele gemeenschap van goederen vóór 01/01/2018), Finale verrekening bij scheiding (ja, alsof wettelijke gemeenschap van goederen vanaf 01/01/2018), Finale verrekening bij overlijden (ja, alsof algehele gemeenschap van goederen vóór 01/01/2018) en Finale verrekening bij overlijden (ja, alsof wettelijke gemeenschap van goederen vanaf 01/01/2018) twee nieuwe tekstblokken ter keuze opgenomen ten aanzien van de afwikkeling van vergoedingsrechten. Deze keuzes zijn voortgekomen naar aanleiding van gebruikersvragen hoe in de Modellen Huwelijkse Voorwaarden wordt omgegaan met de recente jurisprudentie omtrent vergoedingsrechten in een pseudo-gemeenschap. Omdat de tekstblokken inzake finale verrekening niet uitgaan van een pseudo-gemeenschap, kan gekozen worden voor toepassing van art. 1:136 BW. Dit artikel gaat uit van afwikkeling van vergoedingsrechten conform de beleggingsleer (sterker nog: het is de basis geweest voor art. 1:87 BW). Er kan echter ook gekozen worden voor de afwikkeling conform de (daarvan afwijkende) vergoedingsmethode die bij het tekstblok Vergoedingsrechten en -plichten is gekozen.
     
  5. Uiteraard zijn alle toelichtingsteksten aangepast naar aanleiding van bovenstaande wijzigingen.

Vragen/opmerkingen
Mocht u naar aanleiding van het bovenstaande vragen of opmerkingen hebben, dan kunt u contact opnemen met mr. Pascal Baard of mr. drs. Jessica Cantineau:
Tel: 026-3708699
E-mail: info@estateplanningexpert.nl

Naar algemeen overzicht


Naar boven

Wilt u beter adviseren over estate planning?
Meld u dan vandaag nog aan voor de meerdaagse opleiding Estate Planning Specialist

Uitgebreide Modellen Levenstestamenten
Completer dan ieder ander model, inclusief toelichting voor de levenstestateur

Kent u onze Estate Planning Tools al?
De meest geavanceerde reken- en datatoepassingen op de Nederlandse markt

Gebruiksvriendelijke Modellen Testamenten
Altijd up-to-date en inclusief een uitgebreide en heldere toelichting voor de testateur

Uniek in de markt: Aangifte Erfbelasting
Om op snelle, efficiënte en veilige wijze digitaal aangifte erfbelasting te kunnen doen

Twitter Linkedin