Hof Arnhem-Leeuwarden 17 mei 2022, ECLI:NL:GHARL:2022:4050
01-07-2022 | Categorie: Jurisprudentie
Biologisch kind heeft recht op kindvrijstelling en tariefgroep 1 Successiewet
Belanghebbende erft in 2017 bij testament van zijn biologische vader een geldsom. Hij is echter niet door de biologische vader erkend omdat de moeder, na beëindiging van de relatie, de benodigde toestemming weigerde. Belanghebbende heeft vanaf zijn geboorte wel regelmatig contact ('family life') met zijn biologische vader. Belanghebbende is op vijfjarige leeftijd door de huwelijkspartner van zijn moeder erkend en opgevoed. Hij heeft dus zowel een biologische als een juridische vader.
Bij vaststelling van de aanslag erfbelasting wordt de vrijstelling voor overige verkrijgers en het tarief voor verkrijgingen van overige gevallen toegepast. In geschil is of belanghebbende recht heeft op toepassing van de kindvrijstelling en het lagere tarief voor verkrijgingen van afstammelingen in de rechte lijn. Belanghebbende beroept zich op het feit dat hij de biologische zoon is van erflater. De inspecteur is echter van oordeel dat bloedverwantschap onvoldoende is om als kind van erflater te worden aangemerkt omdat de Successiewet aansluit bij het civiele recht op grond waarvan alleen sprake is van bloedverwantschap als er sprake is van een familierechtelijke betrekking.
Hof Arnhem-Leeuwarden oordeelt dat het begrip 'kind' voor toepassing van de belastingwet een eigen definitie kent waarbij is aangesloten bij het begrip 'bloedverwant'. Er zijn noch in de Successiewet noch in de wetsgeschiedenis aanknopingspunten gevonden dat voor de uitleg van het begrip kind moet worden uitgegaan van een familierechtelijke betrekking. De omstandigheid dat in het civiele recht voor het bepalen van de graad van bloedverwantschap een erkenning, een gerechtelijke vaststelling van het ouderschap of een adoptie als een geboorte telt, leidt niet tot een ander oordeel. De wetgever heeft hiermee het begrip 'bloedverwant' willen uitbreiden waardoor een juridische, familierechtelijke verhouding ook onder het begrip 'bloedverwant' valt. Hieruit valt niet af te leiden dat een biologisch kind niet als bloedverwant van zijn biologische ouder kan worden aangemerkt. Het beroep van belanghebbende op bloedverwantschap slaagt.
Meer informatie:
Naar jurisprudentie overzicht