Estate Planning Expert
 

ACTUEEL
30-04-2024 - Levensverzekering, gemengde polis en samengesteld gezin: de Hoge Raad snapt het. De estateplanner ook?! (FTV 2024/12)
30-04-2024 - Conserverende aanslag als alternatief voor de voorwaardelijke vrijstelling van de bedrijfsopvolgingsregeling (FTV 2024/11)

Hof Den Bosch 16 november 2022, ECLI:NL:GHSHE:2022:3968

LinkedIn
01-07-2023 | Categorie: Jurisprudentie

A.B-heffing bij vererving aandelen BV met fideï commis

Een dochter is enig erfgename van haar vader. Vader heeft middels een testament met een fideï-commis de residuo zijn dochter tot bezwaarde aangewezen en een aantal goede doelen als verwachters. Dochter heeft na het overlijden van vader in 1995 de nalatenschap van vader aanvaard waartoe onder meer alle aandelen in de vennootschap van vader behoorden. Vervolgens overlijdt dochter in 2014. In geschil is of als gevolg van het overlijden van dochter sprake is van een fictieve vervreemding van de aandelen als bedoeld in Wet B 2001.
Hof Den Bosch oordeelt dat, ondanks de voorwaardelijke verkrijging, dochter het juridische en economische eigendom van de aandelen heeft verkregen. Daartoe overweegt het hof dat dochter bij leven de bevoegdheid had de bezwaarde aandelen te verteren en te vervreemden. Het hof bevestigt de uitspraak van de rechtbank dat, indien krachtens een fideï commis-erfstelling aanmerkelijkbelangaandelen zijn geërfd bij overlijden van de bezwaarde, voor fiscale doeleinden moet worden aangenomen dat de aandelen van het vermogen van bezwaarde in het vermogen van de verwachters zijn overgegaan en derhalve bij de bezwaarde sprake is van een fictieve vervreemding.

Meer informatie:

Naar jurisprudentie overzicht


Naar boven

Wilt u beter adviseren over estate planning?
Meld u dan vandaag nog aan voor de meerdaagse opleiding Estate Planning Specialist

Uitgebreide Modellen Levenstestamenten
Completer dan ieder ander model, inclusief toelichting voor de levenstestateur

Kent u onze Estate Planning Tools al?
De meest geavanceerde reken- en datatoepassingen op de Nederlandse markt

Gebruiksvriendelijke Modellen Testamenten
Altijd up-to-date en inclusief een uitgebreide en heldere toelichting voor de testateur

Uniek in de markt: Aangifte Erfbelasting
Om op snelle, efficiënte en veilige wijze digitaal aangifte erfbelasting te kunnen doen

Twitter Linkedin