Estate Planning Expert
 

ACTUEEL
30-04-2024 - Levensverzekering, gemengde polis en samengesteld gezin: de Hoge Raad snapt het. De estateplanner ook?! (FTV 2024/12)
30-04-2024 - Conserverende aanslag als alternatief voor de voorwaardelijke vrijstelling van de bedrijfsopvolgingsregeling (FTV 2024/11)

Hof Arnhem-Leeuwarden 30 mei 2023, ECLI:NL:GHARL:2023:4522

LinkedIn
20-07-2023 | Categorie: Jurisprudentie

Toch onwaardig om te erven na ontslag van alle rechtsvervolging

Een man brengt zijn vrouw om het leven. In de strafzaak verklaart de rechtbank dat sprake is van doodslag en dat dit feit strafbaar is. De rechtbank oordeelt ook dat de man zelf niet strafbaar is omdat hij door een ziekelijke stoornis ontoerekeningsvatbaar is. De rechtbank ontslaat de man van alle rechtsvervolging en legt hem wel tbs op. De vrouw heeft geen testament gemaakt en heeft geen kinderen. Dit betekent dat de man enig erfgenaam is van de vrouw. De broer van de vrouw vraagt de rechtbank om te verklaren dat de man onwaardig is om van de vrouw te erven en dat het onaanvaardbaar is dat hij erft van de vrouw die hij om het leven heeft gebracht. De rechtbank verklaart dat de man niet onwaardig is om te erven van de vrouw. Daarvoor stelt de wet de eis dat de strafrechter de man onherroepelijk heeft veroordeeld en dat is hier niet het geval.
Het hof beslist dat de man wel onwaardig is om te erven van de vrouw. Het hof legt de wetsbepaling over onwaardigheid anders uit dan de rechtbank en betrekt daarbij ook het EVRM. Het hof vindt dat er geen goed evenwicht is tussen het belang van de man om te erven en het belang van de broer op bescherming van zijn familieleven als geen rekening wordt gehouden met de bijzondere omstandigheden in deze zaak. De eis dat voor onwaardigheid een strafrechtelijke veroordeling nodig is, blijft in deze zaak buiten toepassing.

Meer informatie:

Naar jurisprudentie overzicht


Naar boven

Wilt u beter adviseren over estate planning?
Meld u dan vandaag nog aan voor de meerdaagse opleiding Estate Planning Specialist

Uitgebreide Modellen Levenstestamenten
Completer dan ieder ander model, inclusief toelichting voor de levenstestateur

Kent u onze Estate Planning Tools al?
De meest geavanceerde reken- en datatoepassingen op de Nederlandse markt

Gebruiksvriendelijke Modellen Testamenten
Altijd up-to-date en inclusief een uitgebreide en heldere toelichting voor de testateur

Uniek in de markt: Aangifte Erfbelasting
Om op snelle, efficiënte en veilige wijze digitaal aangifte erfbelasting te kunnen doen

Twitter Linkedin