Estate Planning Expert
 

ACTUEEL
30-04-2024 - Levensverzekering, gemengde polis en samengesteld gezin: de Hoge Raad snapt het. De estateplanner ook?! (FTV 2024/12)
30-04-2024 - Conserverende aanslag als alternatief voor de voorwaardelijke vrijstelling van de bedrijfsopvolgingsregeling (FTV 2024/11)

Hof Den Haag 8 augustus 2023, ECLI:NL:GHDHA:2023:1535

LinkedIn
25-09-2023 | Categorie: Jurisprudentie

Leerstuk van samengestelde gemeenschappen

Man en vrouw waren tot aan hun echtscheiding gehuwd in algehele gemeenschap van goederen. Tot de ontbonden huwelijksgoederengemeenschap behoort onder meer de onverdeelde helft van een woning omdat de man eerder was gehuwd in algehele gemeenschap van goederen met zijn eerste ex-echtgenote. Deze woning is nimmer tussen de man en de eerste ex-echtgenote verdeeld.
Een bijzondere gemeenschap kan naar het oordeel van het hof geruisloos overgaan naar een eenvoudige gemeenschap. Dit kan onder meer het geval zijn wanneer voormalige echtgenoten – die in de wettelijke gemeenschap van goederen waren gehuwd – de gemeenschapsgoederen hebben verdeeld met uitzondering van één goed. De man heeft met zijn eerste echtgenote een goed onverdeeld gelaten. De man is nadien met zijn tweede echtgenote in de wettelijke algehele gemeenschap van goederen gehuwd. Het hof dient de vraag te beantwoorden of het aandeel van de man in het afzonderlijke goed – welk goed hij heeft met zijn voormalige eerste echtgenote – een goed is dat deel kan uitmaken van de huwelijksgemeenschap met zijn tweede echtgenote die inmiddels ook is ontbonden.
Ieder der deelgenoten kan in beginsel over zijn aandeel in een goed van de eenvoudige gemeenschap beschikken. Het aandeel van de man in de woning is daarmee een goed dat valt in de ontbonden gemeenschap tussen de man en de vrouw. Dit aandeel dient dus tussen hen te worden verdeeld. De rechtsrelatie tussen de deelgenoten in een onverdeelde gemeenschap wordt mede beheerst door de redelijkheid en billijkheid. Daarom wordt het aandeel van de man in de woning aan de man toegedeeld zonder dat de medewerking van zijn eerste ex-echtgenote is vereist.

Meer informatie:

Naar jurisprudentie overzicht


Naar boven

Wilt u beter adviseren over estate planning?
Meld u dan vandaag nog aan voor de meerdaagse opleiding Estate Planning Specialist

Uitgebreide Modellen Levenstestamenten
Completer dan ieder ander model, inclusief toelichting voor de levenstestateur

Kent u onze Estate Planning Tools al?
De meest geavanceerde reken- en datatoepassingen op de Nederlandse markt

Gebruiksvriendelijke Modellen Testamenten
Altijd up-to-date en inclusief een uitgebreide en heldere toelichting voor de testateur

Uniek in de markt: Aangifte Erfbelasting
Om op snelle, efficiënte en veilige wijze digitaal aangifte erfbelasting te kunnen doen

Twitter Linkedin