Estate Planning Expert
 

ACTUEEL
30-04-2024 - Levensverzekering, gemengde polis en samengesteld gezin: de Hoge Raad snapt het. De estateplanner ook?! (FTV 2024/12)
30-04-2024 - Conserverende aanslag als alternatief voor de voorwaardelijke vrijstelling van de bedrijfsopvolgingsregeling (FTV 2024/11)

HR 22 december 2023, ECLI:NL:HR:2023:1789

LinkedIn
27-12-2023 | Categorie: Jurisprudentie

Verschil tussen erf- en schenkbelasting bij natuurlijke verbintenis niet discriminatoir

Een erflater heeft aan belanghebbende geld gelegateerd. De erflater heeft hiermee voldaan aan een natuurlijke verbintenis in verband met de werkzaamheden die belanghebbende voor de erflater had verricht. In eerste instantie heeft belanghebbende een beroep gedaan op de werknemersvrijstelling voor de erfbelasting. Dit is door de rechtbank afgewezen omdat niet is gebleken van een arbeidsovereenkomst tussen belanghebbende en de erflater. In hoger beroep heeft belanghebbende een beroep gedaan op de vrijstelling voor natuurlijke verbintenissen voor de schenkbelasting. Het hof heeft dit betoog verworpen omdat het legaat niet is aan te merken als een schenking maar als een verkrijging krachtens erfrecht. Thans heeft de Hoge Raad het cassatieberoep van belanghebbende verworpen. Uit de wet volgt niet dat een verkrijging krachtens erfrecht die berust op de voldoening aan een natuurlijke verbintenis moet worden aangemerkt als een schenking met als gevolg dat deze onbelast is. Blijkens de wetsgeschiedenis heeft de wetgever juist willen voorkomen dat verkrijgingen uit een nalatenschap die plaatsvinden ter voldoening aan een natuurlijke verbintenis in alle gevallen buiten de heffing van erfbelasting zouden blijven. De wetgever heeft de vrijstelling van erfbelasting voor dergelijke verkrijgingen willen beperken tot gevallen waarin wordt voldaan aan de voorwaarden die worden gesteld voor die vrijstellingen, bijvoorbeeld de werknemersvrijstelling. Volgens de Hoge Raad is deze beperking niet in strijd met het verdragsrechtelijke discriminatieverbod.

Meer informatie:

Naar jurisprudentie overzicht


Naar boven

Wilt u beter adviseren over estate planning?
Meld u dan vandaag nog aan voor de meerdaagse opleiding Estate Planning Specialist

Uitgebreide Modellen Levenstestamenten
Completer dan ieder ander model, inclusief toelichting voor de levenstestateur

Kent u onze Estate Planning Tools al?
De meest geavanceerde reken- en datatoepassingen op de Nederlandse markt

Gebruiksvriendelijke Modellen Testamenten
Altijd up-to-date en inclusief een uitgebreide en heldere toelichting voor de testateur

Uniek in de markt: Aangifte Erfbelasting
Om op snelle, efficiënte en veilige wijze digitaal aangifte erfbelasting te kunnen doen

Twitter Linkedin