Estate Planning Expert
 

ACTUEEL
30-04-2024 - Levensverzekering, gemengde polis en samengesteld gezin: de Hoge Raad snapt het. De estateplanner ook?! (FTV 2024/12)
30-04-2024 - Conserverende aanslag als alternatief voor de voorwaardelijke vrijstelling van de bedrijfsopvolgingsregeling (FTV 2024/11)

Hof Amsterdam 19 december 2023, ECLI:NL:GHAMS:2023:3403

LinkedIn
16-01-2024 | Categorie: Jurisprudentie

Beletregeling in statuten kan niet worden omzeild met algemene volmacht

Een DGA is enig bestuurder van een BV. Hij bezit 70% van de aandelen in de BV. Zijn zus houdt 30%. Als gevolg van dementie kan de DGA zijn taken als bestuurder niet meer behoorlijk uitvoeren. De feitelijke leiding van de BV is in handen van zijn twee kinderen op grond van een algemene volmacht die de DGA aan hen heeft verleend. Volgens de notariële akte strekt de volmacht zich mede uit tot rechtshandelingen in de hoedanigheid van bestuurder van een rechtspersoon. De zus heeft een enquêteverzoek ingediend bij de Ondernemingskamer. Volgens de zus kan de DGA zijn bestuurstaken niet overdragen met de volmacht aan zijn kinderen, maar is een besluit van de algemene vergadering van aandeelhouders vereist.
De Ondernemingskamer is om meerdere redenen van oordeel dat er gegronde redenen zijn om te twijfelen aan een juist beleid en een juiste gang van zaken van de BV. De statuten van de BV voorzien in een beletregeling: in geval van belet van de enige bestuurder wijst de algemene vergadering van aandeelhouders een persoon aan die (tijdelijk) met het bestuur is belast. Deze regeling kan niet met de door de DGA aan zijn kinderen verstrekte volmacht worden omzeild. De Ondernemingskamer ziet vooralsnog geen aanleiding om de aandelen van de DGA ten titel van beheer over te dragen aan een beheerder van de aandelen. Zijn kinderen kunnen met de aan hen afgegeven volmacht de rechten van de DGA als aandeelhouder waarnemen.

Meer informatie:

Naar jurisprudentie overzicht


Naar boven

Wilt u beter adviseren over estate planning?
Meld u dan vandaag nog aan voor de meerdaagse opleiding Estate Planning Specialist

Uitgebreide Modellen Levenstestamenten
Completer dan ieder ander model, inclusief toelichting voor de levenstestateur

Kent u onze Estate Planning Tools al?
De meest geavanceerde reken- en datatoepassingen op de Nederlandse markt

Gebruiksvriendelijke Modellen Testamenten
Altijd up-to-date en inclusief een uitgebreide en heldere toelichting voor de testateur

Uniek in de markt: Aangifte Erfbelasting
Om op snelle, efficiënte en veilige wijze digitaal aangifte erfbelasting te kunnen doen

Twitter Linkedin