Estate Planning Expert
 

ACTUEEL
03-05-2024 - Verboden toegang voor (on)bevoegden (WPNR 2024/7457)
30-04-2024 - Levensverzekering, gemengde polis en samengesteld gezin: de Hoge Raad snapt het. De estateplanner ook?! (FTV 2024/12)

Pensioenstelsel bij scheiding blijft relatievermogensrechtelijk onevenwichtig (WPNR 2018/7196)

LinkedIn
05-06-2018 | Categorie: Literatuur

Mr. F.M.H. Hoens

De auteur bespreekt het eindrapport van de evaluatie van de WVPS. De regering vindt het niet nodig om ongehuwd samenwonenden standaard onder de WVPS te brengen. Ook een keuzerecht wordt door de regering afgewezen. Tevens wordt art. 57 Pensioenwet aangepast: de periode waarover het bijzonder partnerpensioen wordt toegekend, wordt verkort tot de duur van het samenwonen of het huwelijk (en niet meer de eerste deelname aan de pensioenregeling). De auteur bespreekt de argumenten van de regering:

  • Ongehuwd samenwonenden kiezen bewust voor minder financiële verantwoordelijkheden jegens elkaar. De auteur geeft aan dat deze stelling is gebaseerd op gedateerde cijfers van begin deze eeuw. Daarnaast geeft hij aan dat de Pensioenwet wel bijzonder partnerpensioen toekent aan ongehuwd samenwonenden.
  • Ongehuwd samenwonenden blijven vaak relatief kort bij elkaar. Het pensioenrecht kent volgens de auteur geen beginsel dat de geringe omvang van een vermogensbestanddeel een grond is om niet te delen/verrekenen.
  • Ongehuwd samenwonenden zijn economisch zelfstandiger.
  • Bij het einde van de relatie ontbreekt een echtscheidingsconvenant.
  • De problemen bij het bepalen van de periode en het gemis van een scheidingsmelding uit de basisregistratie personen. Volgens de auteur geldt dit echter ook voor het bijzonder partnerpensioen zodra art. 57 Pensioenwet wordt aangepast.
  • Door ongehuwd samenwonenden onder de WVPS te brengen, zouden zij geconfronteerd worden met consequenties waar zij (bewust) niet voor gekozen hebben. De auteur geeft aan dat ongehuwd samenwonenden kennelijk dan wel bewust kiezen voor toekennen van bijzonder partnerpensioen bij scheiding.
  • In pensioenreglementen ontbreekt een uniform partnerbegrip.

De auteur pleit niet voor het standaard opnemen van ongehuwd samenwonenden in de WVPS, maar wel voor een keuzerecht. De huidige regeling waarin ongehuwd samenwonenden in de ene wet worden genegeerd en in de andere wet standaard worden betrokken, is volgens de auteur onevenwichtig.

Naar literatuur overzicht


Naar boven

Wilt u beter adviseren over estate planning?
Meld u dan vandaag nog aan voor de meerdaagse opleiding Estate Planning Specialist

Uitgebreide Modellen Levenstestamenten
Completer dan ieder ander model, inclusief toelichting voor de levenstestateur

Kent u onze Estate Planning Tools al?
De meest geavanceerde reken- en datatoepassingen op de Nederlandse markt

Gebruiksvriendelijke Modellen Testamenten
Altijd up-to-date en inclusief een uitgebreide en heldere toelichting voor de testateur

Uniek in de markt: Aangifte Erfbelasting
Om op snelle, efficiënte en veilige wijze digitaal aangifte erfbelasting te kunnen doen

Twitter Linkedin