Estate Planning Expert
 

ACTUEEL
30-04-2024 - Levensverzekering, gemengde polis en samengesteld gezin: de Hoge Raad snapt het. De estateplanner ook?! (FTV 2024/12)
30-04-2024 - Conserverende aanslag als alternatief voor de voorwaardelijke vrijstelling van de bedrijfsopvolgingsregeling (FTV 2024/11)

Echtscheiding en rekening-courantschuld bij de BV (KWEP 2018/29)

LinkedIn
22-03-2019 | Categorie: Literatuur

Mr. drs. J.A. Bult

De rekening-courantschuld van de DGA bij diens BV (hierna: RC) is in de praktijk niet zelden aanleiding tot een geschil bij de ontbinding van het huwelijk van de DGA. In deze bijdrage bespreekt de auteur een aantal aspecten die een rol kunnen spelen bij de echtscheiding van de DGA. Een belangrijke reden hiervoor is dat er bij de echtscheiding meerdere belanghebbenden kunnen zijn bij de RC, zoals een huwelijkspartner, een aandeelhouder, een debiteur en een crediteur. De RC kan ook voor de nodige hoofdbrekens zorgen als het huwelijk wordt ontbonden door het overlijden van de DGA. Er zal dan vastgesteld moeten worden wat de omvang en de samenstelling zijn van de nalatenschap. Hierbij kan bijvoorbeeld discussie ontstaan of en in welke mate de RC behoort tot de passiva van de nalatenschap. Aan de orde komen achtereenvolgens de allocatie van de RC aan enerzijds het privévermogen en anderzijds aan de huwelijksgemeenschap, de verdeling van de RC, de RC in relatie tot de kosten van de huishouding en tot slot de relatie tussen de RC en de redelijke vergoeding van art. 1:95a BW.

Wanneer u een abonnement heeft op KWEP via Kluwer Navigator, dan kunt u middels onderstaande link het complete artikel raadplegen: artikel KWEP 2019/29.

Naar literatuur overzicht


Naar boven

Wilt u beter adviseren over estate planning?
Meld u dan vandaag nog aan voor de meerdaagse opleiding Estate Planning Specialist

Uitgebreide Modellen Levenstestamenten
Completer dan ieder ander model, inclusief toelichting voor de levenstestateur

Kent u onze Estate Planning Tools al?
De meest geavanceerde reken- en datatoepassingen op de Nederlandse markt

Gebruiksvriendelijke Modellen Testamenten
Altijd up-to-date en inclusief een uitgebreide en heldere toelichting voor de testateur

Uniek in de markt: Aangifte Erfbelasting
Om op snelle, efficiënte en veilige wijze digitaal aangifte erfbelasting te kunnen doen

Twitter Linkedin