Estate Planning Expert
 

ACTUEEL
23-04-2024 - HR 5 april 2024, ECLI:NL:HR:2024:518HR:2023:733
19-04-2024 - Gehuwd in gemeenschap van goederen (WPNR 2024/7455)

Samenloop van inkomstenbelasting, erfbelasting en schenkbelasting (WPNR 2019/7252)

LinkedIn
08-10-2019 | Categorie: Literatuur

Prof. mr. I.J.F.A. van Vijfeijken

In WPNR 1961/4702 schreef mr. S. Klein een artikel over de samenloop van inkomstenbelasting, successierecht en schenkingsrecht. Die regeling dient er volgens Klein in te bestaan dat de Successiewet terugtreedt. Hij wijst erop dat bij vererving van ondernemingsvermogen de ondernemer weliswaar dient af te rekenen over de stille en fiscale reserves en de verkrijger wordt belast voor het verkregen ondernemingsvermogen op grond van de Successiewet, maar dat geen sprake is van samenloop omdat heffing van verschillende subjecten plaatsvindt. Klein laat zich niet uit over de vraag of de vererving van een aanmerkelijk belang tot cumulatie van inkomstenbelasting en erfbelasting leidt, maar gezien daarvoor dezelfde systematiek geldt als voor de ondernemer, gaat de auteur ervan uit dat hij ook daar geen cumulatie constateert. De vraag die zich opdringt is of in de definitie van Klein sprake is van samenloop van inkomstensbelasting en erfbelasting indien een doorschuifregeling van toepassing is en of dit ook geldt bij het nabestaandenpensioen.
Uit het artikel volgt dat de auteur van mening is dat bij doorschuiving van een belastingclaim naar de erfgenaam bij hem sprake is van indirecte cumulatie van heffingen. Er wordt een inkomstenbelastingschuld van een ander overgenomen. De contante waarde van die overgenomen schuld zou te allen tijde bij de verkrijger aftrekbaar moeten zijn van zijn erfrechtelijke verkrijging. Dus ook als die schuld betrekking heeft op vermogen dat is vrijgesteld van erfbelasting. Tevens meent de auteur dat er bij een partnerpensioen geen sprake is van een overgenomen claim, maar van een eigen claim, waardoor er sprake is van directe dubbele heffing. Hetzelfde subject is tweemaal een draagkrachtheffing verschuldigd over hetzelfde object. Het partnerpensioen is nu vrijgesteld op grond van de verzorgingsgedachte. Maar los daarvan zou de vrijstelling moeten gelden teneinde directe cumulatie van erfbelasting en inkomstenbelasting te voorkomen.

Wanneer u een abonnement heeft op SDU Opmaat, dan kunt u middels onderstaande link het complete artikel raadplegen: artikel WPNR 2019/7252.

Naar literatuur overzicht


Naar boven

Wilt u beter adviseren over estate planning?
Meld u dan vandaag nog aan voor de meerdaagse opleiding Estate Planning Specialist

Uitgebreide Modellen Levenstestamenten
Completer dan ieder ander model, inclusief toelichting voor de levenstestateur

Kent u onze Estate Planning Tools al?
De meest geavanceerde reken- en datatoepassingen op de Nederlandse markt

Gebruiksvriendelijke Modellen Testamenten
Altijd up-to-date en inclusief een uitgebreide en heldere toelichting voor de testateur

Uniek in de markt: Aangifte Erfbelasting
Om op snelle, efficiënte en veilige wijze digitaal aangifte erfbelasting te kunnen doen

Twitter Linkedin