Estate Planning Expert
 

ACTUEEL
01-12-2022 - HR 2 december 2022, ECLI:NL:HR:2022:1793
01-12-2022 - HR 2 december 2022, ECLI:NL:HR:2022:1810

Landgoedeigenaren opgelet: er is een aanscherping van de NSW-rangschikkingscriteria voorgesteld. Mogelijk actie vereist! (KWEP 2020/3)

LinkedIn
12-05-2020 | Categorie: Literatuur

Mr. R.J. Nieuwland

Op 8 juli 2019 werden via het nieuwe instrument internetconsultatie het concept-besluit houdende wijziging van het Rangschikkingsbesluit Natuurschoonwet 1928, een nota van toelichting en een effectentoets gepubliceerd. Beoogde inwerkingtredingdatum is 1 januari 2021. In dit artikel behandelt de auteur de beoogde wijzigingen die voor de notarieel-fiscale praktijk van belang kunnen zijn. Het concept-besluit dat vorig jaar via internetconsultatie is gepubliceerd bevat zowel verruimingen als aanscherpingen van de landgoedcriteria. Met name de aanscherpingen van de rangschikkingscriteria verdienen hierbij aandacht. Volgens de toelichting zal het nieuwe besluit gevolgen hebben voor circa 20% van de landgoederen die thans onder de NSW zijn gerangschikt. Er is weliswaar overgangsrecht voorgesteld voor landgoederen die straks niet meer voldoen aan de nieuwe voorwaarden, maar het overgangsrecht is beperkt waardoor er fiscale ongelukken kunnen ontstaan. Landgoedeigenaren kunnen daardoor worden geconfronteerd met belastingclaims die in het verleden zijn opgebouwd. Volgens het nieuwe besluit krijgt men 10 jaar de tijd om een wijziging op het landgoed door te voeren opdat het aangepaste landgoed voldoet aan het nieuwe Rangschikkingsbesluit. Tot die tijd is het in fiscaal opzicht verboden om deze ‘foute’ landgoederen over te dragen. Het is voor iedere adviseur die betrokken is bij een landgoed van belang om nu al kennis te nemen van het nieuwe concept-besluit ook al is dit nog niet in werking getreden. Mogelijk is actie nodig om te vermijden dat er belastingclaims ontstaan.

Wanneer u een abonnement heeft op KWEP via Kluwer Navigator, dan kunt u middels de link het complete artikel raadplegen: artikel KWEP 2020/3.

Naar literatuur overzicht


Naar boven

Gebruiksvriendelijke Modellen Testamenten
Altijd up-to-date en inclusief een uitgebreide en heldere toelichting voor de testateur

Wilt u beter adviseren over estate planning?
Meld u dan vandaag nog aan voor de opleiding Estate Planning Specialist

Kent u onze Estate Planning Tools al?
De meest geavanceerde reken- en datatoepassingen op de Nederlandse markt

Driedaagse Leergang Levenstestament
Uitgebreide leergang waarin alle relevante deelonderwerpen aan bod komen

Modellen Huwelijkse Voorwaarden
Nu inclusief een uitgebreid model mét toelichting voor ongehuwde samenwoners

Twitter Linkedin