Estate Planning Expert
 

ACTUEEL
28-03-2024 - Vrijdag 29 maart 2024 eerder gesloten
25-03-2024 - Hof Arnhem-Leeuwarden 12 maart 2024, ECLI:NL:GHARL:2024:1864

Wilsrechten in de praktijk (VFP 2020/56)

LinkedIn
15-12-2020 | Categorie: Literatuur

Mr. M. Schipper en mr. T. Proper

Als wordt gekeken naar het huidige erfrecht, dan zou het idee kunnen ontstaan dat bij het redigeren daarvan voornamelijk is uitgegaan van het traditionele gezin; vader, moeder en alleen ‘eigen’ kinderen. Hoewel dergelijke gezinssamenstelling lange tijd stereotiep is geweest, komen stiefoudergezinnen steeds vaker voor, met alle erfrechtelijke consequenties van dien. In dit artikel wordt dieper ingegaan op de door de wetgever in het leven geroepen ‘wilsrechten’, die onder meer beogen het leed dat kan ontstaan vanwege het zogenoemde ‘stiefoudergevaar’ te verzachten.
Voor mensen met kinderen die opnieuw in het huwelijk treden, is het verstandig om ook na te denken over de erfrechtelijke gevolgen daarvan. Bij het ontbreken van een testament, of bij een testament waarin wordt gekozen voor toepassing van de wettelijke verdeling, blijft de nieuwe partner in beginsel verzorgd achter en krijgen de (eigen!) kinderen slechts een vordering op die nieuwe partner. In voorkomende gevallen kunnen de kinderen een beroep doen op de wilsrechten, als die niet zijn uitgesloten. Voor de adviespraktijk is het van belang de verschillende mogelijkheden en de valkuilen te (her)kennen en daarbij ook rekening te houden met de fiscale consequenties van de keuzes die een toekomstig erflater ten dienste staan. De wens van erflater is daarbij van belang, maar ook de omvang van het (vermoedelijke) vermogen bij overlijden.

Wanneer u een abonnement heeft op VFP via Kluwer Navigator, dan kunt u middels de link het complete artikel raadplegen: artikel VFP 2020/56.

Naar literatuur overzicht


Naar boven

Wilt u beter adviseren over estate planning?
Meld u dan vandaag nog aan voor de meerdaagse opleiding Estate Planning Specialist

Uitgebreide Modellen Levenstestamenten
Completer dan ieder ander model, inclusief toelichting voor de levenstestateur

Kent u onze Estate Planning Tools al?
De meest geavanceerde reken- en datatoepassingen op de Nederlandse markt

Gebruiksvriendelijke Modellen Testamenten
Altijd up-to-date en inclusief een uitgebreide en heldere toelichting voor de testateur

Uniek in de markt: Aangifte Erfbelasting
Om op snelle, efficiënte en veilige wijze digitaal aangifte erfbelasting te kunnen doen

Twitter Linkedin