Estate Planning Expert
 

ACTUEEL
01-12-2023 - HR 1 december 2023, ECLI:NL:HR:2023:1664
30-11-2023 - Update Modellen Huwelijkse Voorwaarden

Beperkt of niet, breukdeel of niet, de huwelijksgemeenschap blijft bijzonder (FBN 2021/37)

LinkedIn
12-08-2021 | Categorie: Literatuur

Prof. mr. B.M.E.M. Schols

De auteur gaat in dit artikel in op het voor de notariële praktijk belangrijke arrest HR 7 mei 2021 over boedelmenging op grond van een beperkte huwelijksgemeenschap van bankrekening in het licht van gift en schenkbelasting. Van daaruit maakt hij een uitstapje naar het fenomeen ‘breukdelengemeenschap’ als bedoeld in art. 1:100 BW en de uitspraak van Rechtbank Noord-Holland 20 november 2020 over onder meer de erfbelasting oftewel art. 11 lid 4 SW in het bijzonder. In de finale van zijn bijdrage stipt hij ook de eventuele betekenis van deze uitspraken aan voor de betreffende uitgezonderde verkrijgingen voor de overdrachtsbelasting, art. 3 lid 1 sub a en b WBR.
Na het verschijnen van genoemde rechtspraak staat dit onderwerp in de juridische wereld de komende tijd ongetwijfeld in het middelpunt van de belangstelling, niet alleen bij de adviseurs maar ook bij de fiscale wetgever. Vergeet niet dat er al een ‘oud’ plan klaar ligt (Overige Fiscale Maatregelen 2018) met de 50%-regel die uiteindelijk niet werd ingevoerd.
De Hoge Raad zal zich al langzaam gaan voorbereiden op de kwestie breukdelengemeenschap. Een eerste klein stapje is mijns inziens op 7 mei 2021 echter al door ons hoogste rechtscollege gezet. De vraag is dan ook of het fiscale besluit van 29 maart 2018 over de beperkte gemeenschap en de breukdelengemeenschap in het licht van de schenkbelasting niet vervangen of ingetrokken moet worden.

Wanneer u een abonnement heeft op SDU Opmaat, dan kunt u middels de link het complete artikel raadplegen: artikel FBN 2021/37.

Naar literatuur overzicht


Naar boven

Wilt u beter adviseren over estate planning?
Meld u dan vandaag nog aan voor de meerdaagse opleiding Estate Planning Specialist

Uitgebreide Modellen Levenstestamenten
Completer dan ieder ander model, inclusief toelichting voor de levenstestateur

Kent u onze Estate Planning Tools al?
De meest geavanceerde reken- en datatoepassingen op de Nederlandse markt

Gebruiksvriendelijke Modellen Testamenten
Altijd up-to-date en inclusief een uitgebreide en heldere toelichting voor de testateur

Uniek in de markt: Aangifte Erfbelasting
Om op snelle, efficiënte en veilige wijze digitaal aangifte erfbelasting te kunnen doen

Twitter Linkedin