Estate Planning Expert
 

ACTUEEL
01-12-2022 - HR 2 december 2022, ECLI:NL:HR:2022:1793
01-12-2022 - HR 2 december 2022, ECLI:NL:HR:2022:1810

De kunst van estate planning (VFP 2021/47)

LinkedIn
01-07-2021 | Categorie: Literatuur

Mr. D.A.C. Nijhuis en mr. J.M. Bom

Over smaak valt niet te twisten. Of het nu gaat om een banaan aan de muur, een kleurig beeld of een oude meester: het is allemaal kunst, tenzij het kitsch is. Door particulieren gehouden kunst vertegenwoordigt niet zelden een aanzienlijke economische en/of emotionele waarde, zodat hiermee bij financiële planning terdege rekening moet worden gehouden. In dit artikel staat de fiscaliteit van in privé gehouden kunst centraal. Om tot uitdrukking te brengen dat hierbij de brede context het vertrekpunt vormt, gebruiken de auteurs een fictieve casus als kapstok. Het verschil tussen kunst en kitsch vertaalt zich in dit verband in het soms genuanceerde onderscheid tussen ‘de kunst van estate planning’ en het adviseren op basis van gekunstelde constructies.
Er zijn bijzondere fiscale faciliteiten die onder omstandigheden tot een aanzienlijke verlichting van belastingdruk kunnen leiden. De casus heeft echter tevens duidelijk gemaakt dat er naast fiscaaltechnische belemmeringen, ook praktische en/of civielrechtelijke issues zijn waarmee bij een passende estate planning met het oog op de kunst rekening moet worden gehouden. Bij twijfel over de fiscale uitwerking van een van de faciliteiten kan afstemming met de Belastingdienst mogelijk uitkomst bieden.

Wanneer u een abonnement heeft op VFP via Kluwer Navigator, dan kunt u middels de link het complete artikel raadplegen: artikel VFP 2021/47.

Naar literatuur overzicht


Naar boven

Gebruiksvriendelijke Modellen Testamenten
Altijd up-to-date en inclusief een uitgebreide en heldere toelichting voor de testateur

Wilt u beter adviseren over estate planning?
Meld u dan vandaag nog aan voor de opleiding Estate Planning Specialist

Kent u onze Estate Planning Tools al?
De meest geavanceerde reken- en datatoepassingen op de Nederlandse markt

Driedaagse Leergang Levenstestament
Uitgebreide leergang waarin alle relevante deelonderwerpen aan bod komen

Modellen Huwelijkse Voorwaarden
Nu inclusief een uitgebreid model mét toelichting voor ongehuwde samenwoners

Twitter Linkedin