Estate Planning Expert
 

ACTUEEL
01-12-2022 - HR 2 december 2022, ECLI:NL:HR:2022:1793
01-12-2022 - HR 2 december 2022, ECLI:NL:HR:2022:1810

Huwelijkse voorwaarden en bedrijfsopvolging; zorg voor een goed huwelijk (VFP 2022/54)

LinkedIn
01-05-2022 | Categorie: Literatuur

Mr. C.A.W. Zandvoort-Gerritsen

Er zijn uiteraard verschillende redenen waarom het raadzaam is om huwelijkse voorwaarden op te stellen. In eerste aanleg wordt veelal gedacht aan het privé houden van familievermogen, het beperken van aansprakelijkheidsrisico’s of het regelen van een verzorgingsbehoefte. Als tot het vermogen van (één van de) partners aandelen in een familiebedrijf behoren, wordt vaak gedacht aan deze eerste grond voor het opstellen van huwelijkse voorwaarden; het privé houden van het vermogen. Echter, in geval van bedrijfsopvolging en het willen toepassen van de bedrijfsopvolgingsregeling (hierna: ‘BOR’) kan het voorkomen dat die zorgvuldig opgestelde voorwaarden voor de BOR averechts werken doordat ze fiscaal contraproductief zijn. Naast alle andere regelingen in de schenkingsakten, testamenten en aandeelhoudersovereenkomsten is voor de optimale gebruikmaking van de BOR derhalve ook de inrichting van het huwelijksgoederenregime van groot belang.
Vooruitdenken is essentieel en de voorwaarden om de BOR toe te kunnen passen zijn streng en complex. De gekozen route voor bedrijfsopvolging werkt door op zowel privé- als vennootschappelijk niveau. In dit artikel bespreekt de auteur de vormgeving op privéniveau bij huwelijkse voorwaarden, waarbij met name bij finale verrekenbedingen waakzaamheid is geboden in de kwalificatie vordering versus aandelen, maar ook de bezitstermijn kan knellen bij het aangaan van een gemeenschap van goederen. Uiteraard zijn daarnaast onder meer de inhoud van de testamenten en vennootschappelijke regelingen van belang waarin ook deze thema’s een rol spelen. Al deze aspecten zijn met elkaar verbonden. Men kunt een schenkingsovereenkomst opstellen waarin alles tot achter de komma geregeld is, maar die moet dan wel in harmonie zijn met de overige documenten. Dat is naast alle voorwaarden die de BOR kent een essentieel gegeven voor optimale toepassing ervan.

Wanneer u een abonnement heeft op VFP via Kluwer Navigator, dan kunt u middels de link het complete artikel raadplegen: artikel VFP 2022/54.

Naar literatuur overzicht


Naar boven

Gebruiksvriendelijke Modellen Testamenten
Altijd up-to-date en inclusief een uitgebreide en heldere toelichting voor de testateur

Wilt u beter adviseren over estate planning?
Meld u dan vandaag nog aan voor de opleiding Estate Planning Specialist

Kent u onze Estate Planning Tools al?
De meest geavanceerde reken- en datatoepassingen op de Nederlandse markt

Driedaagse Leergang Levenstestament
Uitgebreide leergang waarin alle relevante deelonderwerpen aan bod komen

Modellen Huwelijkse Voorwaarden
Nu inclusief een uitgebreid model mét toelichting voor ongehuwde samenwoners

Twitter Linkedin