Estate Planning Expert
 

ACTUEEL
28-03-2024 - Vrijdag 29 maart 2024 eerder gesloten
25-03-2024 - Hof Arnhem-Leeuwarden 12 maart 2024, ECLI:NL:GHARL:2024:1864

Uiterste wilsbeschikkingen en giften ten voordele van geestelijk verzorgers en van enkele overige groepen van personen (KWEP 2022/16)

LinkedIn
01-09-2022 | Categorie: Literatuur

Mr. H.J. de Jonge

Voor dit artikel heeft de auteur onderzoek gedaan naar de gedragsregels van enkele geestelijk verzorgers en overige groepen van personen. Geestelijk verzorgers worden onder voorwaarden uitgesloten van het genieten van voordeel uit iemands uiterste wilsbeschikking(en) in art. 4:59 lid 1 BW. Eerst wordt in zijn algemeenheid ingegaan op uiterste wilsbeschikkingen en giften ten voordele van geestelijk verzorgers. Vervolgens behandelt de auteur de gedragsregels van geestelijk verzorgers. De auteur heeft een veldonderzoek onder predikanten verricht. De beroeps- en gedragsregels van enkele overige groepen van personen komen ook aan bod. Er wordt afgesloten met een conclusie.
Een vergelijking tussen de Gedragscode Pastoraat en de Gedragscode voor predikanten en kerkelijk werkers met art. 4:59 lid 1 BW en art. 7:178 lid 1 BW leidt tot hetzelfde oordeel. Beide Gedragscodes zijn voor wat betreft het aanvaarden van schenkingen en makingen niet afgestemd op de wet. De gedragscodes kunnen een geestelijk verzorger vanuit civiel- en arbeidsrechtelijk oogpunt dan ook op het verkeerde been zetten met alle gevolgen van dien. Hierdoor kan onduidelijkheid en rechtsonzekerheid ontstaan, hetgeen ongewenst is.

Wanneer u een abonnement heeft op KWEP via Kluwer Navigator, dan kunt u middels de link het complete artikel raadplegen: artikel KWEP 2022/16.

Naar literatuur overzicht


Naar boven

Wilt u beter adviseren over estate planning?
Meld u dan vandaag nog aan voor de meerdaagse opleiding Estate Planning Specialist

Uitgebreide Modellen Levenstestamenten
Completer dan ieder ander model, inclusief toelichting voor de levenstestateur

Kent u onze Estate Planning Tools al?
De meest geavanceerde reken- en datatoepassingen op de Nederlandse markt

Gebruiksvriendelijke Modellen Testamenten
Altijd up-to-date en inclusief een uitgebreide en heldere toelichting voor de testateur

Uniek in de markt: Aangifte Erfbelasting
Om op snelle, efficiënte en veilige wijze digitaal aangifte erfbelasting te kunnen doen

Twitter Linkedin