Estate Planning Expert
 

ACTUEEL
19-04-2024 - Gehuwd in gemeenschap van goederen (WPNR 2024/7455)
18-04-2024 - Verhoging wettelijke rente per 1 januari 2024 naar 7% (Vp-Bulletin 2024/9)

Praktijkupdate bedrijfsopvolgingsregeling SW 1956 (zomer 2022) (KWEP 2022/17)

LinkedIn
01-09-2022 | Categorie: Literatuur

Mr. J.C.L. Zuiderwijk

De visie van de auteur was en blijft – zeker ook in dit corona- en Oekraïne-tijdperk – dat het (groot)familiebedrijf als (banen- en innovatie)motor van de open Nederlandse economie op het ‘strategisch dossier’ reële bedrijfsopvolging gebaat is bij goed functionerende bedrijfsopvolgingsfaciliteiten. Dit gegeven levert in aanloop naar aangekondigde en op voorhand volop in de belangstelling staande nieuwe wetgeving een uitdagend perspectief op.
De afgelopen periode kende de nodige relevante ontwikkelingen. Nieuwe, hogere jurisprudentie is gevormd over toepassing van de bedrijfsopvolgingsregeling in de Successiewet bij vastgoedexploitatie, de bezitseis en de voortzettingseis. De nadruk lag evenwel op de bij tijd en wijle ‘hyperige’ aanloop naar nieuwe potentiële wetgeving voor en nieuw potentieel beleid rond fiscale bedrijfsopvolgingsregelingen. Hiermee wordt gedoeld de onvoorspelbare politieke dynamiek op het ‘strategische dossier’ reële bedrijfsopvolging. Dit terwijl voor de solvabiliteit, liquiditeit en daadwerkelijke continuïteit van het (groot)familiebedrijf hierbij nu meer dan ooit behoefte bestaat aan de ‘succesfactoren’ eenvoud, eenduidigheid en voorspelbaarheid van zowel realistische criteria als realistisch liquiditeitsbeslag alsmede een level playing field in internationaal verband.
Het komende seizoen lijkt voor de bedrijfsopvolgingsregeling cruciaal te kunnen worden. Het zou juist in dit in meerdere opzichten woelige tijdgewricht passen als de komende periode wordt benut als kans tot (budgettair gestuurde) kwaliteitsverbetering c.q. vereenvoudiging van wetgeving voor en beleid rond reële bedrijfsopvolging met oog voor (constructieve signalen uit) de praktijk.

Wanneer u een abonnement heeft op KWEP via Kluwer Navigator, dan kunt u middels de link het complete artikel raadplegen: artikel KWEP 2022/17.

Naar literatuur overzicht


Naar boven

Wilt u beter adviseren over estate planning?
Meld u dan vandaag nog aan voor de meerdaagse opleiding Estate Planning Specialist

Uitgebreide Modellen Levenstestamenten
Completer dan ieder ander model, inclusief toelichting voor de levenstestateur

Kent u onze Estate Planning Tools al?
De meest geavanceerde reken- en datatoepassingen op de Nederlandse markt

Gebruiksvriendelijke Modellen Testamenten
Altijd up-to-date en inclusief een uitgebreide en heldere toelichting voor de testateur

Uniek in de markt: Aangifte Erfbelasting
Om op snelle, efficiënte en veilige wijze digitaal aangifte erfbelasting te kunnen doen

Twitter Linkedin