Estate Planning Expert
 

ACTUEEL
23-04-2024 - HR 5 april 2024, ECLI:NL:HR:2024:518HR:2023:733
19-04-2024 - Gehuwd in gemeenschap van goederen (WPNR 2024/7455)

Huwelijk en uitsluitingsclausule in internationale situaties (VFP 2022/114)

LinkedIn
13-10-2022 | Categorie: Literatuur

Mr. T.C. Hoogwout

Tot de wetswijziging van het huwelijksvermogensrecht per 1 januari 2018 was voor echtgenoten die geen huwelijksvoorwaarden hadden laten maken sprake van een algehele gemeenschap van goederen. In deze huwelijksgoederengemeenschap vallen de erfenissen en de giften waarvoor de erflater of schenker geen uitsluitingsclausule had bedongen. Dat geldt eveneens voor de situatie dat de erflater of schenker in het buitenland woonachtig was en geen kennis had van het Nederlandse huwelijksvermogensrecht en hij onbekend was met de mogelijkheid een uitsluitingsclausule op te nemen in het testament of bij de gift. In de meeste landen vallen erfenissen en giften namelijk buiten de huwelijksgoederengemeenschap en worden die ook niet verrekend. De vraag of een erfenis of gift die afkomstig is van iemand die niet de Nederlandse nationaliteit heeft, in de huwelijksgoederengemeenschap vallen, komt met regelmaat op bij echtscheidingen. In dit artikel wordt hierop nader ingegaan.
Als de echtgenoten vóór 1 januari 2018 zijn gehuwd zonder het maken van huwelijksvoorwaarden, zodat de algehele gemeenschap van goederen geldt en de erflater geen uiterste wilsbeschikking had, kan een echtgenoot met een beroep op de maatstaven van redelijkheid en billijkheid de gevolgen van de boedelmenging met betrekking tot de verkrijging proberen te voorkomen. Bewijsrechtelijk geen eenvoudige route voor de echtgenoot. Had de erflater daarentegen een uiterste wilsbeschikking, dan kan de rechter aan de hand van de uitleg van deze uiterste wilsbeschikking oordelen of hierop een uitsluitingsclausule van toepassing is. Als na 1 januari 2018 de wettelijke gemeenschap van toepassing wordt, vallen hierin niet de verkregen erfenissen en de giften. Voor een verkrijging door een echtgenoot waarvoor na 1 januari 2018 de huwelijksgoederengemeenschap is ontstaan, zal het maken van een uitsluitingsclausule derhalve in de meeste situaties niet noodzakelijk zijn.

Wanneer u een abonnement heeft op VFP via Kluwer Navigator, dan kunt u middels de link het complete artikel raadplegen: artikel VFP 2022/114.

Naar literatuur overzicht


Naar boven

Wilt u beter adviseren over estate planning?
Meld u dan vandaag nog aan voor de meerdaagse opleiding Estate Planning Specialist

Uitgebreide Modellen Levenstestamenten
Completer dan ieder ander model, inclusief toelichting voor de levenstestateur

Kent u onze Estate Planning Tools al?
De meest geavanceerde reken- en datatoepassingen op de Nederlandse markt

Gebruiksvriendelijke Modellen Testamenten
Altijd up-to-date en inclusief een uitgebreide en heldere toelichting voor de testateur

Uniek in de markt: Aangifte Erfbelasting
Om op snelle, efficiënte en veilige wijze digitaal aangifte erfbelasting te kunnen doen

Twitter Linkedin