Estate Planning Expert
 

ACTUEEL
23-04-2024 - HR 5 april 2024, ECLI:NL:HR:2024:518HR:2023:733
19-04-2024 - Gehuwd in gemeenschap van goederen (WPNR 2024/7455)

Einde jubelton in zicht: tijd voor een eindsprint (FBN 2022/42)

LinkedIn
24-10-2022 | Categorie: Literatuur

Mr. L.E. Welkers en mr. R.D. de Jong

In het Belastingplan 2023 is het voorstel opgenomen om de eenmalig verhoogde vrijstelling schenkbelasting voor de eigen woning (‘jubelton’) per 1 januari 2023 te verlagen naar het bedrag van de eenmalig verhoogde vrijstelling zonder bestedingsvoorwaarden (€ 28.947) en deze per 1 januari 2024 af te schaffen. Feitelijk wordt de vrijstelling voor de eigen woning met ingang van 1 januari 2023 in de relatie tussen ouders en kinderen afgeschaft en in de relatie tussen derden met een fors bedrag verlaagd. In dit artikel hebben de auteurs een aantal tips en aandachtspunten verzameld die voor de praktijk nuttig kunnen zijn om de cliënten die zich melden voor begeleiding bij een schenking voor de eigen woning, zo goed mogelijk te kunnen adviseren en begeleiden.
Wil men nog gebruik maken van het volledige bedrag van € 106.671, dan zal er voor het einde van dit kalenderjaar een schenking tot stand moeten komen. Maar dat betekent niet dat het volledige bedrag voor het einde van dit jaar moet zijn geschonken. Sinds 2017 bestaat de mogelijkheid om de benutting van de vrijstelling én de besteding van het vermogen door de begiftigde te spreiden over meerdere kalenderjaren. In het Belastingplan 2023 is voorgesteld de spreidingsmogelijkheid met ingang van 1 januari 2023 af te schaffen. Voor schenkingen waarbij de begiftigde de voor het kalenderjaar 2021 of voor 2022 geldende jubelton nog niet volledig heeft benut, is overgangsrecht voorgesteld op basis waarvan de mogelijkheid tot het doen van aanvullende schenkingen in stand blijft tot uiterlijk 31 december 2023. Let wel op dat als er in 2023 een aanvullende schenking wordt gedaan ter besteding aan de eigen woning, de verkrijger op dat moment wel nog aan het leeftijdsvereiste voldoet én dat in de aangifte opnieuw een beroep wordt gedaan op de schenkvrijstelling voor de eigen woning. Het totale vrijgestelde bedrag is gelimiteerd tot het bedrag van de schenkvrijstelling dat van toepassing was in het eerste kalenderjaar waarin een beroep is gedaan op de vrijstelling, met dien verstande dat in opvolgende jaren daarnaast (desgewenst) nog een beroep kan worden gedaan op de reguliere jaarlijkse vrijstelling. De spreidingsregeling moet los worden gezien van het bestedingsvereiste. De bestedingseis houdt in dat het beroep op de verhoogde vrijstelling alleen dan wordt gehonoreerd, als het bedrag van de schenking uiterlijk in de twee kalenderjaren volgend op het eerste kalenderjaar waarin een beroep op de jubelton is gedaan, is besteed ten behoeve van een eigen woning. Dit geldt voor een schenking ten behoeve van de eigen woning die wordt ontvangen in 2022: deze schenking dient uiterlijk op 31 december 2024 te zijn besteed aan de eigen woning. De mogelijkheid voor ouders om na een eerdere schenking voor 2010 een inhaalschenking voor de eigen woning te doen aan diens kind, verdwijnt eveneens per 1 januari 2023. Mocht het inhalen nog op de planning staan, dan moeten de ouders dus nog dit jaar in actie komen.
Kan de verhoogde vrijstelling veilig worden gesteld door in 2022 een schenkingsovereenkomst aan te gaan (onderhands of bij notariële akte) en de daadwerkelijke betaling op een later moment uit te voeren? De verhoogde schenkvrijstellingen worden slechts verleend voor zover het bedrag van de schenking daadwerkelijk door de schenker is betaald. Als partijen in de ouder-kind relatie in 2022 ten minste € 27.231 schenken, dan houden ze de optie open om in 2023 nog aanvullend te schenken, maar de hoge vrijstelling is niet ‘verspild’ als blijkt dat een aanvullende schenking in 2023 er niet meer van komt, of als blijkt dat de begiftigde niet in de gelegenheid is geweest het geschonken bedrag binnen de bestedingstermijn te gebruiken ten behoeve van een eigen woning. Omdat in 2022 alleen het vrij besteedbare gedeelte is geschonken, is de begiftigde niet alsnog schenkbelasting verschuldigd. Lukt het, om welke reden ook, niet om de geldmiddelen op tijd beschikbaar te krijgen en is het niet de bedoeling van de schenker om diens eigen woning te schenken aan zijn of haar kind, dan kan nog worden overwogen het kind niet een grote schenking te doen, maar in plaats daarvan een bedrag te lenen. Fiscaal kan lenen soms voordeliger zijn dan schenken, omdat de renteaftrek in de inkomstenbelasting voor het kind in stand kan blijven (als de lening kwalificeert als eigenwoningschuld). Een andere optie is het schenken van de woning van de ouders en een gezamenlijke huishouding blijven voeren.

Wanneer u een abonnement heeft op SDU Opmaat, dan kunt u middels de link het complete artikel raadplegen: artikel FBN 2022/42.

Naar literatuur overzicht


Naar boven

Wilt u beter adviseren over estate planning?
Meld u dan vandaag nog aan voor de meerdaagse opleiding Estate Planning Specialist

Uitgebreide Modellen Levenstestamenten
Completer dan ieder ander model, inclusief toelichting voor de levenstestateur

Kent u onze Estate Planning Tools al?
De meest geavanceerde reken- en datatoepassingen op de Nederlandse markt

Gebruiksvriendelijke Modellen Testamenten
Altijd up-to-date en inclusief een uitgebreide en heldere toelichting voor de testateur

Uniek in de markt: Aangifte Erfbelasting
Om op snelle, efficiënte en veilige wijze digitaal aangifte erfbelasting te kunnen doen

Twitter Linkedin