Estate Planning Expert
 

ACTUEEL
26-04-2024 - Update Modellen Huwelijkse Voorwaarden
23-04-2024 - HR 5 april 2024, ECLI:NL:HR:2024:518HR:2023:733

Het besluit waardering in de schenk- en erfbelasting (Vp-Bulletin 2022/43)

LinkedIn
18-10-2022 | Categorie: Literatuur

Mr. L. Boon en drs. N.M. Ligthart

Vlak voor de vakantieperiode is vanuit Financiën een besluit gepubliceerd over de waardering van vermogensbestanddelen voor de schenk- en erfbelasting. Dit besluit betreft een actualisering van een besluit uit 2015 maar bevat tevens een aantal nieuwe gezichtspunten, namelijk de waardering bij een zogeheten ‘quasi-wettelijke verdeling’, de gevolgen van de overdracht van een woning tegen een lagere waarde dan de waarde in het economische verkeer en de waardering van een legaat van een woning tegen inbreng. In dit artikel bespreken de auteurs ook de visie van de staatssecretaris op de waardering van een onderbedelingsvordering en overbedelingsschuld en de waardering van verkrijgingen uit een voorwaardelijke ouderlijke boedelverdeling.
Met het recente besluit is meer duidelijkheid gegeven over de waardering van onderbedelingsvorderingen en overbedelingsschulden voor de erfbelasting en de gevolgen van (afwijkende) renteafspraken bij diverse testamentvormen. De reikwijdte van het besluit is op sommige onderdelen echter (te) beperkt. De wijze waarop de staatssecretaris met de WOZ-waarderingsregel wenst om te gaan bij de schenking of overdracht van een woning biedt voor de praktijk de gewenste duidelijkheid. De auteurs hopen dat de toelichting bij de aangifte schenkbelasting hierop spoedig wordt aangepast. Maar de uitwerking in de situatie van verkoop van een woning tegen een koopsom lager dan de waarde in het economische verkeer in combinatie met een kwijtschelding van de koopsom is naar de mening van de auteurs ongerechtvaardigd. Voor de praktijk is van belang dat in de visie van de staatssecretaris deze fiscaal nadeliger uitwerkt dan schenking van de woning of verkoop tegen de waarde in het economische verkeer gevolgd door kwijtschelding van de koopsom.

Wanneer u een abonnement heeft op Vp-Bulletin via Kluwer Navigator, dan kunt u middels de link het complete artikel raadplegen: artikel Vp-Bulletin 2022/43.

Naar literatuur overzicht


Naar boven

Wilt u beter adviseren over estate planning?
Meld u dan vandaag nog aan voor de meerdaagse opleiding Estate Planning Specialist

Uitgebreide Modellen Levenstestamenten
Completer dan ieder ander model, inclusief toelichting voor de levenstestateur

Kent u onze Estate Planning Tools al?
De meest geavanceerde reken- en datatoepassingen op de Nederlandse markt

Gebruiksvriendelijke Modellen Testamenten
Altijd up-to-date en inclusief een uitgebreide en heldere toelichting voor de testateur

Uniek in de markt: Aangifte Erfbelasting
Om op snelle, efficiënte en veilige wijze digitaal aangifte erfbelasting te kunnen doen

Twitter Linkedin