Estate Planning Expert
 

ACTUEEL
26-04-2024 - Update Modellen Huwelijkse Voorwaarden
23-04-2024 - HR 5 april 2024, ECLI:NL:HR:2024:518HR:2023:733

Het familiestatuut (Vp-Bulletin 2022/44)

LinkedIn
18-10-2022 | Categorie: Literatuur

P.J. van Gelderen

Daar waar een familiebedrijf onderdeel uitmaakt van het familievermogen, kan een familiestatuut een goed middel zijn om regels met elkaar vast te stellen die de onderlinge dynamiek tussen ‘familie’, ‘bedrijf’ en ‘bezit’ in goede banen moeten leiden. In dit artikel staat het familiestatuut daarom in de schijnwerpers. De auteur behandelt het doel en de inhoud van het familiestatuut, de weg ernaartoe en de betekenis van de gemaakte afspraken. Een goed familiestatuut beschikt over (i) een inleiding waarin het kader wordt geschetst en definities worden gegeven, (ii) een filosofisch deel waarin zowel de familiewaarden als de visie en de missie van de betrokkenen worden weergegeven, (iii) een strategisch deel waarin de uitgangspunten en afspraken worden vastgelegd, en (iv) een procedureel deel waarin wordt omschreven welke wegen worden bewandeld om de in het strategische deel opgenomen regels tot uitvoering te brengen. Een breed gedragen en concreet familiestatuut komt tot stand gedurende een proces waarin alle betrokkenen zich hebben uitgesproken over hun wensen, doelen, behoeften en idealen, waarbij het van het grootste belang is dat er bij alle betrokkenen de commitment is om zich aan het familiestatuut te houden.
Een familiestichting – mits deze zodanig is ingericht dat het APV-regime niet voor onaangename fiscale verrassingen zorgt – is een effectieve en begrijpelijke manier om vermogen generaties lang te bundelen, te beschermen, te beheren en/of ten nutte van de familie in te zetten. Ook bij een dergelijke familiestichting kan een familiestatuut van toegevoegde waarde zijn.

Wanneer u een abonnement heeft op Vp-Bulletin via Kluwer Navigator, dan kunt u middels de link het complete artikel raadplegen: artikel Vp-Bulletin 2022/44.

Naar literatuur overzicht


Naar boven

Wilt u beter adviseren over estate planning?
Meld u dan vandaag nog aan voor de meerdaagse opleiding Estate Planning Specialist

Uitgebreide Modellen Levenstestamenten
Completer dan ieder ander model, inclusief toelichting voor de levenstestateur

Kent u onze Estate Planning Tools al?
De meest geavanceerde reken- en datatoepassingen op de Nederlandse markt

Gebruiksvriendelijke Modellen Testamenten
Altijd up-to-date en inclusief een uitgebreide en heldere toelichting voor de testateur

Uniek in de markt: Aangifte Erfbelasting
Om op snelle, efficiënte en veilige wijze digitaal aangifte erfbelasting te kunnen doen

Twitter Linkedin