Estate Planning Expert
 

ACTUEEL
23-04-2024 - HR 5 april 2024, ECLI:NL:HR:2024:518HR:2023:733
19-04-2024 - Gehuwd in gemeenschap van goederen (WPNR 2024/7455)

Samenloopregeling schenk- en overdrachtsbelasting (Vp-Bulletin 2022/13)

LinkedIn
01-09-2022 | Categorie: Literatuur

H. van Veen MSc

Door de verhoging van de overdrachtsbelasting naar 8% voor onroerende zaken die kwalificeren als beleggingsvastgoed en de aangekondigde tariefsverhoging naar 9%, wordt de samenloopregeling die geldt voor de schenk- en overdrachtsbelasting steeds belangrijker. In dit artikel gaat de auteur eerst in op de maatstaf van heffing voor onroerende zaken voor de overdrachtsbelasting en vervolgens voor de schenkbelasting. Daarna bespreekt hij hoe de samenloopregeling werkt en werkt hij met behulp van voorbeelden verschillende scenario’s uit.
De samenloopregeling is een complexe regeling die de samenloop tussen de heffing van schenkbelasting en overdrachtsbelasting regelt en dient dubbele belasting ter zake van één rechtshandeling of een samenstel van rechtshandelingen dat als één geheel is te beschouwen te voorkomen. Om deze samenloop te bepalen is de maatstaf van heffing voor zowel de schenkbelasting als de overdrachtsbelasting het startpunt. Alleen over het bedrag waarover schenkbelasting is verschuldigd kan overdrachtsbelasting worden verrekend. Daarnaast dient rekening te worden gehouden met verkrijgingen binnen zes maanden voor de overdrachtsbelasting. Aan de hand van een formule kan worden berekend welk bedrag aan overdrachtsbelasting in mindering kan worden gebracht op de verschuldigde schenkbelasting. Door de aangekondigde verhoging van de overdrachtsbelasting naar 9% en de afschaffing van de leegwaarderatio kan het fiscaal interessant zijn om onroerende zaken nog in 2022 over te dragen naar een volgende generatie.

Wanneer u een abonnement heeft op Vp-Bulletin via Kluwer Navigator, dan kunt u middels de link het complete artikel raadplegen: artikel Vp-Bulletin 2022/13.

Naar literatuur overzicht


Naar boven

Wilt u beter adviseren over estate planning?
Meld u dan vandaag nog aan voor de meerdaagse opleiding Estate Planning Specialist

Uitgebreide Modellen Levenstestamenten
Completer dan ieder ander model, inclusief toelichting voor de levenstestateur

Kent u onze Estate Planning Tools al?
De meest geavanceerde reken- en datatoepassingen op de Nederlandse markt

Gebruiksvriendelijke Modellen Testamenten
Altijd up-to-date en inclusief een uitgebreide en heldere toelichting voor de testateur

Uniek in de markt: Aangifte Erfbelasting
Om op snelle, efficiënte en veilige wijze digitaal aangifte erfbelasting te kunnen doen

Twitter Linkedin