Estate Planning Expert
 

ACTUEEL
23-04-2024 - HR 5 april 2024, ECLI:NL:HR:2024:518HR:2023:733
19-04-2024 - Gehuwd in gemeenschap van goederen (WPNR 2024/7455)

Civielrechtelijke- en fiscale opmerkingen over lasten in het erfrecht en bij schenking (WPNR 2022/7388)

LinkedIn
28-10-2022 | Categorie: Literatuur

Mr. J.B. Vegter

In dit artikel wordt nader ingegaan op de last in het erfrecht en bij schenking. Ook voor de fiscale rechtstoepassing is een dergelijke analyse relevant, omdat het burgerlijk recht op dit punt de basis vormt voor de toepassing van de Successiewet 1956. Vervolgens wordt de toepassing van de Successiewet 1956 bij lasten in het erfrecht en bij schenking besproken.
Volgens de wet verkrijgt een erfgenaam of legataris aan wie een last is opgelegd, zijn recht onder ontbindende voorwaarde. De wetgever meent dat hierdoor komt vast te staan dat de wettelijke regeling inzake voorwaardelijke makingen van toepassing is op de positie van de erfgenaam of legataris. Dit is volgens de auteur veronderstelde automatisme in mindere mate aan de orde. Er kan slechts sprake zijn van analoge rechtstoepassing. Verdedigd wordt art. 4:138 lid 3 BW analogisch toe te passen en aan te nemen dat de erfgenaam en legataris bevoegd zijn tot onvoorwaardelijke overdracht van verkregen goederen.
De wetgever heeft niet nader toegelicht waarom de niet nakoming van een last is gesanctioneerd door een bevoegdheid voor de schenker vernietiging van de schenkingsovereenkomst te vragen. Omdat geen sprake is van een verkrijging door de begiftigde onder ontbindende voorwaarde, bestaat thans geen onduidelijkheid over de vraag in hoeverre de begiftigde zijn recht onvoorwaardelijk kan overdragen.
Evenals onder het oude recht wordt met onpersoonlijke lasten bij de heffing van erfbelasting geen rekening gehouden. Voor alle persoonlijke lasten geldt dat zij via de systematiek worden verdisconteerd. Ook bij de heffing van schenkbelasting wordt met onpersoonlijke lasten geen rekening gehouden. Is de last nagekomen, dan dient de bevoordeelde uit de last aangifte van zijn verkrijging te doen binnen twee maanden na afloop van het jaar waarin de last werd nagekomen. De begiftigde heeft recht op vermindering van zijn aanslag.

Wanneer u een abonnement heeft op SDU Opmaat, dan kunt u middels de link het complete artikel raadplegen: artikel WPNR 2022/7388.

Naar literatuur overzicht


Naar boven

Wilt u beter adviseren over estate planning?
Meld u dan vandaag nog aan voor de meerdaagse opleiding Estate Planning Specialist

Uitgebreide Modellen Levenstestamenten
Completer dan ieder ander model, inclusief toelichting voor de levenstestateur

Kent u onze Estate Planning Tools al?
De meest geavanceerde reken- en datatoepassingen op de Nederlandse markt

Gebruiksvriendelijke Modellen Testamenten
Altijd up-to-date en inclusief een uitgebreide en heldere toelichting voor de testateur

Uniek in de markt: Aangifte Erfbelasting
Om op snelle, efficiënte en veilige wijze digitaal aangifte erfbelasting te kunnen doen

Twitter Linkedin